Volledig scherm
Viva Vakantiekamp 20 jaar © R Ensvanginneken

Op vakantie in glamourstijl: Viva Vakantiekamp viert 20-jarig bestaan

WESTELBEERS - De 64 deelnemers, maar ook hun 35 begeleiders hebben er al maanden naar uitgekeken: de 20e editie van het Viva Vakantiekamp. Alles wordt uit de kast gehaald om er een prachtige feestvakantieweek van te maken voor mensen met een verstandelijke beperking, ouder dan 18 jaar.

Een drukte van belang zaterdagmiddag, al op de parkeerplaats van het Eigentijds Erf in Westelbeers. Na het inchecken volgt er een trompetserenade voor elke vakantieganger. Dan wordt er afscheid genomen van de ouders en worden de vakantiegangers hartelijk welkom geheten in de ,,kusjesstraat": de Kiss & Ride Zone voor de deelnemers. De zeeliedenoutfit van de begeleiders roept herinneringen op aan de populaire jaren '80 serie Love Boat. 

Zomaar naar binnen wandelen is er niet bij, want er volgt nog een strenge koffer- en persoonscontrole. Elke vakantieganger wordt van top tot teen gescand en ziedaar: uit de koffer van Roy Rouw uit Veldhoven komt ,,ineens" een zakje met wit poeder tevoorschijn. Een enkeling maakt zich zorgen, maar Roy kan er de humor wel van inzien. ,,Na vijf jaar ken ik de leiding wel, je kan vaak enorm met ze lachen. Dit is zo'n leuk kamp. In het najaar hebben we altijd een reünie en dan begint het eigenlijk alweer te kriebelen voor volgend jaar. Ik ben wel benieuwd wat er deze week gaat gebeuren, omdat Viva twintig jaar bestaat", aldus de enthousiaste Veldhovenaar.

Wificode

Sjoert Bossers uit Oirschot draaide als leiding en in de intensieve organisatie al die twintig jaren mee. Hij bevestigt: ,,Dit wordt inderdaad een hele bijzondere week, met mensen die niet praten, tot deelnemers die direct vragen wat de Wificode is. Speciaal is het eigenlijk altijd, maar nu halen we werkelijk alles uit de kast, zoals met een bezoek aan het theater in Veldhoven waar we door de artiesteningang binnen mogen. Verder maken we een heuse glossy over deze week en woensdag is er een compleet festival." Malon van Kollenburg is voor het tweede jaar als leiding mee. ,,Ik wist na de Vivaweek van vorig jaar al direct dat ik wéér meewilde. Het is best pittig, zeker als je geen ervaring hebt met deze doelgroep, maar het is zo mooi om de mensen te zien genieten en uiteindelijk voelt het als één grote familie."

Elly Roodenburg uit Eersel heeft zojuist haar dochter Renée (42) binnengebracht. ,,Ze gaat al voor de veertiende keer mee. Ze leeft er altijd in spanning naar toe, de dagen worden afgeteld. Renée is zelfs weleens verliefd geworden op kamp, ze komt altijd helemaal blij terug", aldus moeder Elly. Marja van den Bors heeft zojuist alle vakantiegangers ingecheckt. ,,Het is toch prachtig dat we dit nog steeds kunnen doen, ook door giften en fysieke bijdragen. Veel van onze deelnemers komen uit instellingen, zoals Severinus, Amarant en Lunet zorg, waar de vakanties soms noodgedwongen geschrapt zijn. Voor de deelnemers zelf is het vaak de enige vakantie die ze hebben."

Volledig scherm
Viva vakantiekamp 20 jaar © R Ensvanginneken
Volledig scherm
Viva Vakantiekamp 20 jaar © R Ensvanginneken