Volledig scherm
© Thinkstock

Oppositie haalt uit naar wethouders Oirschot

OIRSCHOT - De oppositie trok in de raadsvergadering van dinsdagavond fel van leer richting het college, resulterend in een motie van wantrouwen én een motie van treurnis.

In beide gevallen hielden de wethouders de steun van de coalitie. VVD, D66 en De Gewone Man dienden een motie van wantrouwen in tegen wethouder Raf Daenen. De drie partijen vinden dat Daenen de raad onvoldoende informeert over zijn plannen voor het sociale domein: het samenbrengen van de organisaties op het gebied van zorg en welzijn (WBO, generalistenteam en specialistenteam) onder één hoofdaanbieder. "We hebben de wethouder voldoende kansen gegeven om het recht te zetten", zei Corine van Overdijk (VVD). "Maar de manier waarop wij zijn geïnformeerd is zwaar onvoldoende."

Maar de avond had nog meer in petto. De oppositie kappitelde wethouder Caspar van Hoek met het indienen van een motie van treurnis. Ook hier ging het om communicatie, maar dan op het dossier van het bereikbaarheidsakkoord. Van Hoek schiet volgens de oppositie ernstig tekort in zijn communicatie, bijvoorbeeld over de afsluiting van de Oirschotsedijk. Ook is er kritiek op het feit dat de wethouder op 8 november een 'informatiemarkt' houdt over alle verkeersplannen. Dat is geen inspraaksessie, zoals hij had toegezegd, aldus de VVD.

Beide moties werden verworpen omdat de coalitie achter de wethouders blijft staan. Beide voorstellen werden aangenomen.

 1. Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald
  Interactieve graphic

  Aantal wanbetalers zorgpremie flink gedaald

  REGIO - In een jaar tijd is het aantal wanbetalers van de zorgpremie met maar liefst 11 procent gedaald, blijkt uit door het CBS vrijgegeven cijfers van het Zorginstituut Nederland. Dat komt vooral door een versoepeling van de regels en niet zozeer doordat mensen beter in staat zijn voor hun zorgverzekering te betalen. Met name in het zuiden van Nederland heeft een stevige daling ingezet. In een aantal grotere gemeenten in het zuiden - Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Roermond, Middelburg - was eind 2016 zelfs sprake van ruim twintig procent minder wanbetalers dan een jaar eerder.
 2. Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  Meeste voetbalclubs beschikken over AED, maar aanschaf alleen is niet genoeg

  EINDHOVEN - Bij voetbalclub Waalre is het deze zaterdagochtend even zoeken naar de AED. De elektrische defibrillator hangt niet in de kantine. Bij de kleedkamers, in een gebouwtje verderop, is alleen een EHBO-kist te vinden. Telefonische navraag bij voorzitter Toon Lavrijssen leert dat het levensreddende apparaat aan de buitenkant van de nabijgelegen sporthal hangt, op zo'n honderd meter van de voetbalvelden. Je moet het maar net weten.

Kempen