Rechts de kapel, links het oorspronkelijke hoofdgebouw van Groot Bijstervelt in Oirschot.
Volledig scherm
Rechts de kapel, links het oorspronkelijke hoofdgebouw van Groot Bijstervelt in Oirschot. © FotoMeulenhof

Oude contouren Groot Bijstervelt in Oirschot komen terug

OIRSCHOT - Het voormalig Montfortanenklooster Groot Bijstervelt in Oirschot wordt dezer dagen een flink stuk kleiner. De gedeeltelijke sloop van het gebouw vordert gestaag en moet voor de zomervakantie zijn afgerond, zodat aannemer Nico de Bont direct na de vakanties kan starten met de nieuwbouw en restauratie.

Groot Bijstervelt wordt omgetoverd van een oud klooster in een ‘hoogwaardig, levensloopbestendig woonzorgcomplex’. Afgelopen winter rondde koper VB Vastgoed van de Oirschotse ondernemer Cor van Beers de bestemmingsplanprocedures af, inmiddels is de sloop in volle gang. De bijgebouwen aan de achterzijde liggen al plat. Afgelopen week is het deel tussen de kapel en het hoofdgebouw weggehaald. Daaropvolgend komt het sloopwerk in het gebouw aan de beurt. Als straks op 15 juli het broedseizoen is afgelopen, doen de slopers hun werk aan de dwarsvleugel aan de oostzijde. 

Het tussenstuk aan de westkant als de vleugel aan de oostzijde behoren niet tot het oorspronkelijke gebouw en zijn respectievelijk in 1930 en 1907/1908 aangebouwd. Ze hebben ook niet de rijksmonumentale status, zoals de rest van het hoofdgebouw, dat dateert van 1772. De sloop betekent derhalve dat het gebouw weer zijn authentieke contouren terugkrijgt. 

Er wordt straks een nieuw gebouw aan de achterzijde gebouwd: de Residentie. Op de plek van de oostvleugel komt een nieuw Koetshuis. Er komen op Groot Bijstervelt woningen voor mensen die zware zorg nodig hebben - psychogeriatrisch en somatisch - en wooneenheden voor lichtere zorg. Aan de zijde van de Montfortkapel komt een paviljoen voor kleinschalige horeca. Ook het park wordt in oude staat teruggebracht en blijft net als de kapel toegankelijk voor publiek. 

De sloop van de westelijke aanbouw van Groot Bijstervelt.
Volledig scherm
De sloop van de westelijke aanbouw van Groot Bijstervelt. © FotoMeulenhof
Het voormalige klooster Groot Bijstervelt in Oirschot wordt deels gesloopt.
Volledig scherm
Het voormalige klooster Groot Bijstervelt in Oirschot wordt deels gesloopt. © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement