Volledig scherm
Voor de gemeenteambtenaren Rob Voets en Paul van de Schoot (links) is het na gedane arbeid goed toeven in de schuilhut bij De Bollen. foto Irene Wouters

Oude 'plaetsen' Oirschot in ere hersteld

OIRSCHOT - Buurtbewoners en recreanten kunnen elkaar voortaan in Oirschot weer ontmoeten op 5 'plaetsen': driehoekige brinken in vroegere akkerdorpen, waar de boeren hun vee verzamelden om het in kudden naar de gemeenschappelijke weidegronden te voeren. Uiteraard werd er daarbij ook druk gebuurt, maar in de loop der tijd verloren veel van die plekken hun functie als ontmoetingsplaats.

Dankzij subsidies van provincie en gemeente heeft Oirschot samen met de Stichting Behoud Erfgoed, enkele verenigingen en particulieren dit stukje cultuurhistorie nieuw leven ingeblazen.

In de Bollen, vlak bij de gelijknamige toeristenpoort, opende wethouder Piet Machielsen samen met Jac van der Hamsvoort en de kleine Wouter van den Heuvel dinsdag de herstelde plaetse als sluitstuk van een project van 5. De overige liggen aan de Akkerweg, de Hedel, het Pandgat en de Spreeuwelsedijk (Westelbeers).

De gemeente hoopt dat buurtbewoners een oogje in het zeil houden en een deel van het beheer van de cultuurhistorische plekken op zich nemen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement