Volledig scherm
© Jurriaan Balke

Plannen Groot Bijstervelt Oirschot ontvouwd

OIRSCHOT - Onder grote belangstelling mocht Cor van Beers van VB2 Vastgoed donderdagavond in de Montfortkapel zijn plannen
ontvouwen voor Groot Bijstervelt. Van Beers leek bij de aanwezige omwonenden en geïnteresseerden op sympathie te kunnen rekenen.
Toen hij vertelde dat de gemeente en hij eruit zijn wat betreft de toekomst van het voormalig klooster, werd dat begroet met een daverend applaus.

Woon-zorgcomplex
Volgens Van Beers wordt Groot Bijstervelt een 'Levensloopbestendig woon-zorgcomplex'. In het klooster komen 30 eenheden psychisch-geriatrische (PG) zorg. In het koetshuis komen 16 eenheden voor mensen met somatische aandoeningen. Het gebouw aan de achterkant van het kloostercomplex, de Orangerie, wordt opgedeeld in 16 tot 24 eenheden die bedoeld zijn voor lichte zorg. De kapel tot slot wordt gecombineerd met een restaurant met 'kleinschalige horeca'. Bijzonderheid is dat de kapel weer helemaal los komt te liggen van het klooster. In het begin van de vorige eeuw zijn de 2 aan elkaar gebouwd, maar dat wordt in deze nieuwe plannen dus teruggedraaid om de monumentale waarde van de kapel te vergroten.

Park
Het park bij het voormalig klooster blijft open voor publiek. Van Beers: "Het park wordt in de originele staat teruggebracht. Het heeft een hoop achterstallig onderhoud. De oorspronkelijke bedoeling van het park is weg. Dat is namelijk dat je van alle kanten doorkijk hebt en altijd zicht hebt op het klooster."

Goedkeuring
Het plan moet goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Die vergadering staat gepland in de week voor Kerstmis. Vanaf 2 januari neemt VB2 Vastgoed het beheer van het terrein op zich. Tegelijk wordt een traject opgestart om het bestemmingsplan te wijzigen. "Hoe lang dat gaat duren is niet te zeggen."

Kempen