Volledig scherm

Pleidooi voor nieuwe manier van stemmen: kiezen per onderwerp

OIRSCHOT - Rudy van Belkom pleit voor grote veranderingen in de manier waarop Nederlanders hun stem uitbrengen. De petitie via de site hetnieuwekiezen.nl is inmiddels zesduizend keer getekend. 

De Oirschottenaar lijkt op zijn minst een discussie te hebben aangewakkerd met zijn ideeën over een alternatieve manier van stemmen: het 'modulaire kiezen'. Zoals iemand bij een zorgverzekering of bij een bel-abonnement precies kan kiezen wat hij aan- en uitzet, wil Van Belkom dat burgers ook per onderwerp een partij kiezen. 

Zo kun je er in het model van Van Belkom voor kiezen om in de module 'zorg' bijvoorbeeld op PvdA te stemmen, maar als het op defensie aankomt te kiezen voor de VVD. Op die manier werk je tien onderwerpen af. "In plaats van één groot stembiljet met al die namen krijg je tien stemkaartjes waarop je een partij kunt aankruisen."

Alternatief kiesstelsel
De Oirschottenaar, die lesgeeft in het ontwikkelen van concepten op de Fontys Hogeschool in Tilburg, denkt dat het ervoor zal zorgen dat mensen meer vertrouwen krijgen in de politiek. Hun stem geeft namelijk beter hun voorkeuren weer. "Ik vind het van de zotte dat, ondanks dat er zo veel ontevreden kiezers zijn, er nog niet één alternatief kiesstelsel is getest. Niet één!"

Daarnaast denkt hij dat het burgers dwingt om zich meer te verdiepen in de politiek en dat lijsttrekkers minder relevant worden. "Je komt niet meer weg met: 'Ik vind Buma wel aardig.' Je moet per thema dan toch ergens iets gaan vinden." Hij vergelijkt 'zijn' staatsinrichting met een bedrijf. "Dat is ook niet één grote club. Dat zijn afdelingen die onderling overleggen maar wel een eigen programma en eigen budget hebben. Periodiek komen alle afdelingsleiders bij elkaar om de grote lijnen uit te zetten."

Nadelen
Er kleven ook nadelen aan. Hoe ziet de Tweede Kamer er bijvoorbeeld uit als die per onderwerp anders samengesteld is? Krijgen we met tien thema's 1500 kamerleden? "Dat is vanuit het huidige systeem geredeneerd. Je kunt er ook voor kiezen om minder mensen in een themakamer te zetten en de kiesdrempel iets te verhogen." Maar voor Van Belkom zijn dat technische vragen over details. "Als ik het zover krijg dat de discussie daarover gaat, dan heb ik het ver genoeg gebracht."

Hij presenteerde zijn plannen bij RTL Late Night, aan de zijde van actrice/presentatrice Victoria Koblenko, ambassadrice van 'het nieuwe kiezen'. Op de site kunnen mensen meedoen aan 'het grootste stemexperiment van Nederland'.  "Stap één is de bewustwording", zegt Van Belkom. "Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen hiervan. Ik hoop dat die positief zijn en dan zullen we langzaam het idee in Den Haag moeten inmasseren. Misschien gaat het dan snel, maar het kan ook zomaar nog tientallen jaren duren."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement