Volledig scherm
Arti vierde zaterdag het 175-jarig bestaan met een bijzonder concert in de pastorietuin. © Lennard van de Laar

Prachtige muzikale Summertime voor jarige Arti in Oirschot

OIRSCHOT - Muziekvereniging Arti vierde zaterdagavond haar 175-jarig jubileum in de pastorietuin in Oirschot. Het werd een evenement om lang te herinneren.

In de late avondzon, het schemerdonker en zwoele nacht genoten ruim 700 bezoekers van veel verschillende muziekstijlen, van mars-en circusmuziek tot house, van 1843 naar het nu. Arti, gezeten op een enorm podium aan de ene kant van de tuin, werd enthousiast geleid door dirigente Karin Janssen. Presentator Johan van Genechten nam publiek verhalend mee terug in de tijd. 

Helden

Er werden tien helden gememoreerd, helden die veel voor de vereniging betekend hebben. Van Charles Raketli, de allereerste dirigent, tot Jan Spierings, oprichter van het jeugdorkest. Van dirigenten Hans van der Velden en Koos Pigmans die de muziekvereniging naar Nederlands kampioenschappen leidden tot heldin Neeltje van Nunen (13), jongste lid van de vereniging. Met haar kijkt de vereniging naar de toekomst en probeert ze een eigentijdse en vernieuwende vereniging te zijn. 

Dat uitte zich diezelfde avond door een samenwerking aan te gaan met DJ Glen Dale. Enkele muzikanten van Arti stegen op dat moment letterlijk boven het publiek uit en bliezen de sterren van de hemel. Het publiek genoot met volle teugen, soms ontroerd door oude filmbeelden en muziekstukken, zittend op een klapstoeltje of staand met (blote) voeten in het gras. Rond kwart voor tien keerde hetzelfde publiek zich naar het andere enorme podium van 8 meter hoog en 13,5 meter lang, om te luisteren naar het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Deze professionele muzikanten, sterk onder de indruk van de Oirschotse locatie, boden als naaste buurman (Vliegbasis Eindhoven) een prachtig swingend cadeau; muziek met als titel ‘Summertime’. 

Charisma

Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht bracht zangeres Erica Young mee. Haar charisma en stem werkten aanstekelijk; zij kreeg de voetjes van de vloer en de klapstoeltjes opzij met nummers van onder andere de Beatles en Jennifer Lopez. 

Hans Latour, voorzitter van dit evenement, was na afloop terecht meer dan tevreden. ,,Het weer, de locatie, muzikanten en het publiek hebben dit tot een heel bijzondere avond gemaakt", zei hij enthousiast. ,,Anderhalf jaar voorbereiding, en dan deze uitwerking; fantastisch."

Volledig scherm
DJ Glen Dale bij het jubileum van Arti, zaterdagavond in Oirschot. © Lennard van de Laar
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement