Volledig scherm
Archieffoto

Provincie maakt landgoed met mestfabriek bij Oirschot mogelijk

OISTERWIJK - Het provinciebestuur (GS) van Brabant gaat akkoord met de bouw van een mestfabriek op 2,5 hectare in het buitengebied van Oirschot. Met mestverwerking wordt aangrenzend in Oisterwijk de ontwikkeling van landgoed De Logt financieel mede mogelijk gemaakt.

Hierdoor ontstaat een nieuw natuurgebied tussen de Kleine Oisterwijkse Heide en de Kampina.

Een combinatie van landgoed en een mestfabriek is uniek in Brabant. GS ziet hierin een maatschappelijke meerwaarde die het mogelijk maakt af te wijken van de provinciale Verordening Ruimte, die alleen grootschalige mestverwerking op bedrijventerreinen toestaat.

De biomassa-installatie, die dierlijke mest en groenafval vergist en energie oplevert, zal worden geëxploiteerd door de Oirschotse ondernemer Bert Rijnen. Hij geniet bekendheid vanwege een megavarkensbedrijf dat hij bij Diessen wil vestigen.

De grond voor de fabriek pacht hij van de eigenaren van landgoed De Rosep. Zij mogen ook zes woningen op De Logt bouwen om meer inkomsten voor de exploitatie van hun bezit binnen te halen.

De Oisterwijkse wethouder Maarten Pieters en zijn Oirschotse collega Piet Machielsen lieten zich zaterdag bij de presentatie van het plan positief uit over ontwikkeling van De Logt, maar wezen ook op weerstanden die bestaan tegen de mestfabriek. Met name wordt gevreesd voor stankoverlast. Pieters: "We moeten hier heel goed naar kijken." Beide gemeenten moeten meewerken aan een bestemmingsplan voor De Logt.

Natuurmonumenten, dat de nieuwe natuur gaat aanleggen, staat achter de mestfabriek, die mede zal worden gevoed met groenafval uit haar natuurterreinen in de directe omgeving.