Steeds meer goedkope camperplaatsen: goede ontwikkeling of valse concurrentie?
EINDHOVEN/HELMOND - Steeds meer gemeenten in Brabant leggen camperplaatsen aan. Een mooie ontwikkeling volgens camperclubs. Oneerlijke concurrentie, zeggen anderen.
Delen per e-mail
Ongeveer de helft van de camperaars verkiest de camperplek. Die zijn vaak door gemeenten aangelegd en daardoor niet duur of zelfs helemaal gratis. Dat is broodroof en bovendien illegaal, zegt branchevereniging voor de recreatieondernemer RECRON.
,,Een ondernemer moet aan allerlei regels voldoen en hij moet toeristenbelasting betalen", zegt een woordvoerder van RECRON. ,,Het is raar dat een gemeente dan zomaar een gratis plek mag aanbieden." De organisatie wijst op de Wet markt en overheid. Die schrijft voor dat een gemeente niet mag concurreren met ondernemers. Een gemeente moet minimaal de integrale aanleg- en onderhoudskosten van een camperplaats doorberekenen aan camperaars.
Het is raar dat een gemeente zomaar een gratis camperplek mag aanbieden.
Maar de camperaar moet toch ergens staan. Hun aantal neemt toe. Volgens het CBS reden in 2013 77.000 campers door Nederland. Nu zijn dat er al bijna 100.000. Het aantal camperplekken stijgt navenant. Op meer dan 1300 plaatsen in Nederland kan de camperaar zijn wagen kwijt. In Zuidoost-Brabant liggen zo'n 60 parkeerplekken. Prijzen voor een overnachting variëren van nul euro per nacht tot 40 euro voor een plekje bij de camping.
Het is niet zo vreemd dat die campings duurder zijn. Een camping biedt extra faciliteiten zoals wc's, douches en een campingwinkel. Maar dat zijn services waar veel camperaars helemaal geen behoefte aan hebben, stelt de Camperclub Nederland (CCN). ,,Veel camperaars zijn vrije vogels", zegt CCN voorzitter Willem van Teeseling. ,,Ze houden van het zwerversbestaan." Zij willen helemaal niet een week lang tussen de caravans en tenten naar het plaatselijke zwembad kuieren. Na twee dagen houden ze het vaak voor gezien. Op naar het volgende dorpje. Veel gemeentes leggen daarom die gratis camperplaatsen aan.
Geen kosten
De Autoriteit Consument en Markt bevestigt dat een gratis camperplek eigenlijk niet mag. ,,Tenzij een gemeente er geen kosten aan heeft", zegt een woordvoerder. Dan valt er niets door te berekenen. ,,Of als de gemeenteraad besloten heeft dat camperplekken het algemeen belang dienen." Dat is het geval in Helmond. Daar kunnen zes campers staan voor 3 euro per etmaal, het parkeertarief. Ook in Sint-Oedenrode kan de camperaar terecht. Daar is het helemaal gratis. ,,De gemeente heeft geen kosten aan de plek", zegt een woordvoerder.
In Eindhoven, Best, Bakel, Gemert en Nuenen kan de camperaar ook voor weinig tot niets overnachten. ,,Wij hebben inderdaad die voorzieningen aangelegd", aldus de gemeente Nuenen. ,,We zijn niet bekend met een relatie tussen die voorzieningen en de Wet markt en overheid. Dat moeten we onderzoeken."
Zo'n onderzoek hoeft er niet te komen wat RECRON betreft. De belangenbehartiger vindt dat gemeenten helemaal op moeten houden met het aanbieden van camperplaatsen: ,,Er zijn genoeg campings in Nederland." Voorzitter Van Teeseling is het daar niet mee eens: ,,De camperaar is heeft specifieke behoeften. Daar voldoen de meeste campings niet aan."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.