Volledig scherm
Een van de twee nieuwe parkeer- en recreatieplekken aan de Eindhovensedijk in Oirschot. © Jean Pierre Reijnen

Steeds meer leven in Groene Corridor tussen Eindhoven en Oirschot

OIRSCHOT - Lang is er gesproken, gedebatteerd en gediscussieerd over de Groene Corridor. Nu moet de groene, recreatieve verbinding tussen Eindhoven en Oirschot langzaam meer vorm en kleur gaan krijgen. Dat gebeurt onder meer komende week, als aan de Eindhovensedijk in Oirschot twee nieuwe parkeer- en recreatieplaatsen worden geopend.

De plekken zijn opnieuw ingericht en aangekleed met picknickbankjes- en tafels. Mensen, vooral veel fietsers, hebben daar vandaan uitzicht op de Oirschotse Heide. De banken zijn qua vormgeving en materiaal hetzelfde als die bij Landgoed de Wielewaal en de Herdgang, op het deel van de Oirschotsedijk dat al eerder voor autoverkeer werd afgesloten. ,,Je moet zo steeds meer het gevoel krijgen dat de verschillende plekken aan de route deel uitmaken van een groter geheel”, zegt wethouder Piet Machielsen van Oirschot.

De Groene Corridor verbindt straks het centrum van Eindhoven met de Markt in Oirschot en – verderop – het Groene Woud, het natuurgebied in de driehoek Eindhoven-Den Bosch-Tilburg. Los van de aanleg of aanpassing van de (fiets-)bruggen over Wilhelminakanaal en Spottersweg/Beatrixkanaal moet in de komende jaren een groot aantal projecten aan de route van veertien kilometer tot wasdom komen. De Oirschotsedijk (het Eindhovense deel) wordt straks volledig afgesloten voor autoverkeer, er wordt nog gezocht naar een invulling voor het Poortgebouw op de kazerne en er zijn bijvoorbeeld ideeën voor een uitkijktoren. Ook het zichtbaar maken in het landschap van het legerkamp uit 1830 op de hei hoort daarbij. Ondernemers zijn eerder al uitgenodigd om plannen te bedenken.

Publiekstrekkers

Een ander project dat in het oog springt is ‘Kunst aan de Groene Corridor’. Doel is om een aantal publiekstrekkers te creëren in de vorm van kunstobjecten danwel karakteristieke, bijzondere plekken in het landschap. De kunst moet de ‘identiteit van de Groene Corridor als verbinding tussen stad en platteland’ versterken. Duurzaamheid is een belangrijk item. Er is samenwerking gezocht met onder meer het Brabantse Kenniscentrum Kunst en Cultuur en IVN Brabant.

Zeven professionele kunstenaars en ontwerpers zijn vooraf geselecteerd en geven volgende week een presentatie van hun creaties. Het gaat om Marco Vermeulen, Frank Havermans, Tijs Rooijakkers, Merel van der Linden, Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk, Overtreders-w.nl en Jalila Essaïdi.

Welke ontwerpen daadwerkelijk worden gerealiseerd, wordt na de zomer bepaald door een speciale kunstcommissie. Dat kunnen er één of twee zijn, maar wellicht ook meer, mede afhankelijk van de kosten.

Volledig scherm
Een van de twee nieuwe parkeer- en recreatieplekken aan de Eindhovensedijk in Oirschot. © Jean Pierre Reijnen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement