Volledig scherm
Beeld van een heringericht sportpark Moorland in Oirschot.

Tegenslag voor clubs sportpark Moorland in Oirschot

OIRSCHOT - Oirschot Vooruit en hockeyclub Oirschot maken zich grote zorgen over de herinrichtingsplannen voor sportpark Moorland. Komende dinsdag zou de gemeenteraad een voorlopig groen licht geven, als tussenstap richting een definitief akkoord in juni. Maar zover komt het niet; het college heeft meer tijd nodig om tot een waterdicht voorstel te komen.

Dat heeft wethouder Caspar van Hoek aan de clubbesturen medegedeeld. Aanleiding is de extra storting die nodig is in het onderhoudsfonds. Bij het maken van de plannen voor sportpark Moorland is duidelijk geworden dat de Oirschotse buitensportaccommodaties kampen met fors achterstallig onderhoud. Ook is in de voorbije jaren te weinig gereserveerd. In de toekomst is 260.000 euro extra nodig, per jaar. ,,Er ligt daardoor extra huiswerk voor ons”, zegt Caspar van Hoek. ,,We moeten eerst goed in kaart brengen wat dat gaat betekenen voor de begroting en meerjarenbegroting. In juni ligt er een voorstel voor sportpark Moorland, maar voor nu zijn de gevolgen nog onvoldoende inzichtelijk.”

Metamorfose

Oirschot Vooruit en Hockeyclub Oirschot zijn al jaren met de herinrichting bezig. Met hulp van de gemeente gaat sportpark Moorland volledig op de schop. De metamorfose vergt een gemeentelijke investering van 6,4 miljoen. Dat is inclusief een eenmalige bijdrage van twee miljoen in het nieuwe clubhuis. Het resterende bedrag komt verspreid over jaren terug via een sterk verhoogde huur. De investering van twee miljoen kan de raad komende dinsdag al wel garanderen, de bijdrage in de velden niet. ,,Maar dat kun je niet opknippen”, zegt Kees Swaanen, voorzitter van Oirschot Vooruit. ,,Velden en clubhuis hangen met elkaar samen.”

De clubs zijn ontstemd. Swaanen: ,,Het onderhoudsverhaal kwam al naar voren in het privatiseringsproces van jaren geleden. Dit is niet nieuw. De gemeente is in gebreke gebleven, het kan niet zo zijn dat daardoor ons project nu op de helling gaat.”

Swaanen vreest dat het in juni opnieuw tot uitstel komt. ,,Misschien zegt de gemeente dan: och, nu alles is uitgesteld, kunnen we het net zo goed over de zomer heen tillen. Dat zou het gevoel versterken dat je aan het lijntje wordt gehouden. Ook voor de externe partijen die willen aansluiten bij onze plannen, is het belangrijk om snel duidelijkheid te krijgen.”

Quote

Het onderhouds­ver­haal is niet nieuw

Kees Swaanen, voorzitter Oirschot Vooruit
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement