Volledig scherm
© Thinkstock

Toch geen raadsbreed akkoord in Oirschot

OIRSCHOT  - Oirschot gaat nog niet aan de slag met een raadsbreed akkoord. Twee van de zeven partijen in de raad, VVD en De Gewone Man, willen eerst de verkiezingen afwachten. De andere fracties vrezen nu dat de kans verkeken is.

De Oirschotse politiek wilde het met ingang van de volgende raadstermijn anders gaan doen. De traditionele scheiding tussen coalitie en oppositie zou overboord worden gezet, de fracties zouden gaan werken met een door de hele raad gedragen programma. Vier jaar geleden koos ook Geldrop-Mierlo hier al voor.

Andere manier van samenwerken

Kiezen voor een raadsbreed akkoord vergt een andere manier van samenwerken en politiek bedrijven.  Per onderwerp moet een meerderheid worden gezocht. De Oirschotse partijen leken enthousiast en startten al lang geleden met de voorbereidingen. Die zijn nu gestopt. De oppositiepartijen VVD en De Gewone Man zijn na beraad met hun achterban nog niet overtuigd en vinden dit niet het juiste moment voor zo'n ingrijpende verandering. 

,,We moeten als raad niet over ons graf heen regeren”, zegt VVD-fractievoorzitter Ad van de Sande. ,,Er is een aantal vragen waar wij intern nog niet uit zijn. Doen wij het oppositie voeren niet tekort met een raadsbreed akkoord? Wordt dan het debat niet te veel gesmoord? We willen ook de mening van de kiezers hierover horen, bijvoorbeeld in de verkiezingsdebatten.”

Bedenkingen

De VVD en De Gewone Man zijn niet principieel tegen een raadsbreed programma. ,,De intentie is goed”, zegt Paul van den Biggelaar van De Gewone Man. ,,Maar we hebben ook bedenkingen. Zo is de samenwerking in de afgelopen raadsperiode - met name in het begin - heel stroef geweest. Wij vinden het toch wel lastig om dat nu zomaar aan de kant te zetten en te vergeten.”

Van den Biggelaar wijst ook op de aanstelling van de wethouders, een belangrijk aspect bij de nieuwe manier van werken. Worden wethouders geselecteerd via een sollicitatieprocedure, waardoor de binding met de partijen wegvalt, of blijven de grootste partijen hun eigen wethouder naar voren schuiven, zoals nu het geval is? In Oirschot was al besloten om voorlopig nog vast te houden aan de bestaande situatie. ,,Maar gaat er dan niet een coalitie-oppositie-werking plaatsvinden binnen een raadsbreed akkoord?”, vraagt Van den Biggelaar zich af. ,,Als de drie grootste partijen de wethouders leveren, gaan die wellicht toch de dienst uitmaken."

VVD en De Gewone Man sluiten niet uit dat het na de verkiezingen toch tot een raadsbreed akkoord komt. Maar de andere partijen – de voorstanders – denken dat uitstel afstel wordt. ,,Het is treurig”, zegt Harry Sauer (D66), die samen met Joep van de Ven (CDA) het initiatief had genomen. ,,We hebben er veel energie in gestoken en waren al ver gevorderd. Dit is een gemiste kans.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement