Adri Jonkers (r) en Toine van den Hurk in de kas van de biologische groentekwekerij in Spoordonk.
Volledig scherm
Adri Jonkers (r) en Toine van den Hurk in de kas van de biologische groentekwekerij in Spoordonk. © FotoMeulenhof

Van Erf tot Erf; ook in Spoordonk boer en burger dichter bij elkaar

SPOORDONK - Biologische groentekwekerij Jonkers uit Spoordonk en 'kritische burger' Toine van den Hurk doen mee aan campagne van Milieudefensie.

Meedoen aan een project van Milieudefensie? Adri Jonkers geeft eerlijk toe dat hij huiverig was. ,,Je hebt in Nederland een aantal milieuverenigingen en Milieudefensie is – hoe zal ik het zeggen - niet de meest vriendelijke Die zit voor ons in de extreme hoek.”

Toch ging hij overstag. Het doel sprak hem aan: ,,Het dichter bij de burger brengen van waar wij elke dag mee bezig zijn.”

De campagne van Milieudefensie heet ‘Van erf tot erf, hoe wordt ons eten gemaakt?' en probeert meer begrip te kweken tussen boer en consument. Dat gebeurt via ontmoetingen. Willekeurige burgers gaan op bezoek bij boerenbedrijven, waar ze zien hoe groente wordt verbouwd, kaas wordt gemaakt, vis wordt gekweekt en varkens worden grootgebracht. In totaal zijn zo’n 130 interviews gemaakt door 80 personen.  Alle verhalen zijn gebundeld en kunnen vanaf donderdag via internet worden bekeken.

Geen discussie

Adri en Mia Jonkers, biologische groentekwekers aan de Broekstraat in Spoordonk, werden gekoppeld aan Toine van den Hurk, lid van Milieudefensie en in het verleden actief SP'er in Oirschot. Er volgde een goed gesprek. Van den Hurk: ,,Insteek was om vooral te luisteren. Milieudefensie wil de ondernemers aan het woord laten. Geen felle discussies.”

Controverse lag bij de ontmoeting met de familie Jonkers sowieso niet voor de hand. Zoals ‘Oirschot Organics’ paprika, tomaten, komkommers, aubergines en courgettes teelt, zou het overal moeten, vindt Van den Hurk. ,,Hier word ik blij van.”

Dat was minder het geval bij andere gesprekken die hij in Oirschot had, zoals met varkensboer Kees van der Meijden. ,,Het was een prettig gesprek hoor", zegt Van den Hurk. ,,Qua technische innovatie en transparantie loopt dat bedrijf voorop. Ik zie de inspanningen en goede intenties. Maar ja, ik blijf tegenstander van bio-industrie en denk dat er maar één oplossing is: minder dieren.”

Ingestort

Het project van Milieudefensie past in het verhitte debat over de toekomst van de agrarische sector. ,,De brug tussen boer en burger is ingestort”, zegt een zegsman van Milieudefensie. ,,Boeren weten vaak niet meer voor wie ze leveren, de burger weet niet meer waar het voedsel vandaan komt. Daar proberen we iets aan te doen.”
Daarin komt ook de verantwoordelijkheid van de consument aan de orde. Is hij of zij bereid om meer te betalen voor biologisch vlees of biologisch geteelde groente? Jonkers: ,,Er zal altijd prijsverschil blijven met de gangbare teelt. Simpelweg omdat wij minder produceren per oppervlakte-eenheid en er meer arbeid in moeten steken. Hebben mensen die hogere prijs ervoor over?" Van den Hurk: ,,Het veranderen van de mentaliteit van consumenten duurt lang, maar ik zie wel een kentering. Heel langzaam maar gestaag."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement