Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Vermogen huishoudens in Oirschot en Reusel-De Mierden bij top van Nederland

KAARTEINDHOVEN - Met een doorsnee vermogen van 194.400 en 190.500 euro horen huishoudens in de gemeenten Oirschot en Reusel-De Mierden tot de top-10 van Nederland. Ook in Eersel, Bergeijk, Heeze-Leende en Bladel beschikken huishoudens over veel vermogen. Eindhoven (10.000 euro) en Helmond (9.400 euro) staan ver onderaan de lijst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die woensdag zijn gepresenteerd.

Het doorsnee vermogen van huishoudens is in 2016 met bijna 10 procent gestegen tot 22.000 euro. De vermogens stegen vooral door de stijgende woningprijzen. Het doorsnee vermogen van mensen zonder eigen huis bleef ongeveer gelijk ten opzichte van 2015.

Met een doorsnee vermogen van bijna 281.000 euro was Laren de meest vermogende gemeente van Nederland. Huishoudens in Rotterdam hadden met 1.900 euro het laagste doorsnee vermogen. In de grote steden wonen relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.

Veel huishoudens bouwen vermogen op met een eigen woning. Bijna 6 op de 10 Nederlanders bezat in 2016 een eigen koopwoning. Vermogen kan daarnaast worden opgebouwd uit spaargeld, vermogen uit een eigen onderneming of aandelen.

 Wat is het doorsnee vermogen van huishoudens in jouw gemeente? Bekijk onderstaande kaart van LocalFocus.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement