Volledig scherm
De Oirschotse garage was in 2014 doelwit van een aanslag. Een paar dagen later stond er ook een brandende auto bij de woning van de garagist © Bert Jansen

Vrijspraak voor garagist uit Oirschot

DEN BOSCH - Het Bossche gerechtshof heeft drie maanden celstraf voor de Oirschotse garagist Jan L. (43) doorgestreept. Ze besloot tot vrijspraak in een hoger beroep in een fraudezaak.

Volgens het OM had hij in 2009 vijftig mille bpm-belasting ontdoken bij de verkoop van een Audi, een Porsche en een BMW. Die had hij geïmporteerd en op papier even door- en teruggekocht bij een bevriend bedrijf dat de wagens sneller aan een Nederlands kenteken kon helpen. Volgens het OM klopte die constructie niet. De rechtbank was het daar mee eens en gaf hem drie maanden cel, terwijl de eis vijftig uur werkstraf was.

In hoger beroep ziet het hof die fraude-opzet niet. Ze spreekt de man daarom op verzoek van zijn advocaat Marcel Heuvelmans vrij. Dat is slechts een enkele uitspraak in een pakket zaken die tegen de man lopen. Hij  kwam eind 2014 groot in het nieuws door aanslagen met brandende auto's in zijn bedrijf en bij zijn huis. Er liepen en lopen sindsdien rechtszaken tegen hem voor onder andere valsheid in geschrifte en witwassen. 

Zijn naam duikt ook bij andere zaken op omdat (vlucht-)auto's van criminelen vaak uit zijn garage kwamen: hij specialiseerde zich in snelle en dure wagens. Inmiddels is hij in onderhandeling over afkoop van zaken.