Volledig scherm
Door droogte mag er voorlopig geen water worden onttrokken aan beken en sloten in het gebied van waterschap De Dommel. foto Kees Jansen

Waterschap De Dommel: Geen water uit beken en sloten

EINDHOVEN - Er mag voorlopig geen water worden onttrokken aan beken en sloten. Dat heeft waterschap De Dommel besloten. Door het warme weer en weinig neerslag in de afgelopen periode is de hoeveelheid water en daarmee de doorstroming in veel beken flink afgenomen.  

Er mag nog wel water worden onttrokken uit de Dommel ten noorden van het Wilhelminakanaal, de Tongelreep en de Zandleij. In alle overige stroomgebieden van de beken en watergangen, inclusief alle zijsloten die erin uitkomen, geldt vanaf vrijdag een onttrekkingsverbod voor zowel vaste installaties als zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met water uit beken is toegestaan. 

Het waterschap zegt verscherpt te controleren. Voor de stroomgebieden van De Beeksche Waterloop, Breugelsche beek en Sonseheideloop geldt een permanent verbod in verband met bescherming van de hoeveelheid ingelaten water vanuit het Wilhelminakanaal. Voor de bovenlopen van de Reusel (inclusief Nete) en de Beerze en voor Park Meerland bij Eindhoven geldt het verbod voor de vaste periode van 1 april tot 1 oktober.

Stromend water is de basis voor leven in beken.  Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte, waardoor onder andere vissterfte kan ontstaan. Stroming in het water zorgt voor zuurstof.