Volledig scherm
Drie keer Zomers Oirschot dit jaar, en donderdag was de eerste editie. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Zomers Oirschot op gang na avondeten

OIRSCHOT - De 'stille' Oirschotse zomer wordt opgefleurd door Zomers Oirschot, dat donderdag zijn eerste editie beleefde.

Het beachvolleybaltoernooi en Zinderend Oirschot zijn door verschillende omstandigheden dit jaar van de kalender gehaald. Beide evenementen komen volgend jaar weer terug, maar Zomers Oirschot krijgt daardoor dit jaar alle ruimte om iets moois neer te zetten.

Zomers Oirschot is een variant op zomeravondmarkten, die tot twee jaar geleden het marktplein vulden met kraampjes. De kraampjes zijn gebleven, maar organisator Roel van de Ven legt uit dat de opzet wel wat veranderd is: "We wilden dat de Oirschotse ondernemer centraler kwam te staan in het geheel. We merkten namelijk dat die liever vanuit zijn eigen pand werkt dan vanuit een kraampje op de Markt."

Drukker
In de draaimolen zit één kind. Willem van Holland uit Tiel, die voor geld kinderen eendjes laat opvissen, zit werkloos naast zijn kraam. Heel druk is het nog niet, rond vijf uur 's middags. "Het is een doordeweekse donderdag hè, iedereen heeft nog werk en ook de scholen hebben nog geen vakantie. Vanavond zal het drukker zijn, dan komen veel Oirschottenaren na het eten nog even kijken."

Als nieuwe ondernemer in Oirschot heeft Wilianne Visser een kraampje uitgestald voor haar winkeltje aan de Markt: Landelijk At Home. Ze zit pas vier maanden aan de Markt en verkoopt woonaccessoires. Ook zij wijt de lage opkomst aan de late vakantie in het zuiden van Nederland. ,,Op 28 juli en 10 augustus zijn er nog twee edities. Ik denk dat het dan veel drukker is."

Uithangbord
Rond acht uur trekt de Markt aanzienlijk meer bezoekers. Vooral het optreden van muziekvereniging Arti trekt bekijks. De muziek werkt aanstekelijk en de terrassen zitten vol. Visser zit tevreden voor haar winkel. "De verkoop loopt aardig. Maar ik hoef vandaag niet mijn kraam leeg te verkopen. Het werkt als een soort uithangbord. Mensen gaan toch even binnen kijken."

De Oirschotse Markt is weer een gezellig druk, bruisend centrum. Van de Ven bezweert dat dat niet voor het laatst is deze zomer: "Er komen nog twee dagen Zomers Oirschot. Daarna evalueren we en hopelijk gaan we er volgend jaar mee door."

Kempen