Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
Paralympische SpelenDe Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking.
,,Zilver met een gouden randje”, zegt Kampschreur direct. De zitskiër kwam voor goud, maar is zielsgelukkig met zijn zilveren plak. ,,Ik moest nogal wat risico nemen”, verklaart hij zijn blijdschap. ,,Ik had voor de laatste run afgesproken met mijn coach om voor zilver te gaan. Maar toen was ik bij het tweede poortje en dacht ik ‘ja, dat wil ik gewoon niet doen, ik ga gewoon alles op alles zetten’. Dan komen er bij die risico's ook fouten kijken, maar ik was wel als snelste beneden.”
Valangst
Bijna ging het mis voor Kampschreur, toen hij wat omhoog kwam van de grond. De 23-jarige atleet, bezig aan zijn tweede Spelen, raakte er niet door van streek. ,,Ik zie in een split second in plaats van de piste de blauwe lucht en de punt van mijn ski. Dat is even schrikken, maar daarna moet je direct weer in die focus.”
Kampschreurs trainingsmaat en concurrent Niels de Langen heeft wat dat betreft vier jaar geleden een harde les geleerd. ,,Blijven staan is key”, aldus de bronzenmedaillewinnaar. ,,Na de eerste run stond ik vierde, daar heb je niks aan. Dus zocht ik het randje op, dan maar alles of niets.”
Het werd alles voor De Langen: ,,Echt bizar, ik besef het nog niet echt. Deze medaille staat symbool voor mijn groei en de kwaliteit die ik helaas nog niet eerder op paralympisch niveau heb kunnen laten zien. Tot vandaag. Persoonlijk dus ook wel een stukje voldoening, sweet revenge”, lacht De Langen.
Zoete wraak dus, na de deceptie vier jaar geleden. De vlag hangt er nu sowieso anders bij, merken ook de beide zitskiërs. Kampschreur: ,,We waren jonkies toen, in 2018. Dan is elke medaille een feest. Maar nu zijn we al een paar jaar wereldtop, dus dan wordt er ook gewoon verwacht dat we wereldtop zijn op de Spelen.”
Mentale druk
De ‘ervaren mannen’ moesten wennen aan hun nieuwe status. Kampschreur sprak direct na de race zelfs van een ‘mentale dip’. ,,Ik was gisteren niet in een goede bui. Dan maak ik wel duidelijk dat je uit mijn buurt moet blijven en als je dat niet doet, dan gaat het geen gezellig gesprek worden.”
Ook De Langen voelde de druk van buitenaf. ,,Ja, wij lezen natuurlijk ook het nieuws, en dan frustreert het wel als de NOS gisteren kopt met ‘nog geen medaille voor Nederland’. Dat weet ik ook wel, ik doe mijn best.”
Maandag kwam alles er dus uit, tot grote opluchting van zowel Kampschreur als De Langen. ,,Het is een opluchting en hopelijk op termijn voor de rest van het team ook wel een boost voor de aankomende dagen. De hele staf was niet te houden na mijn race. Het was gewoon één groot feest. Eindelijk lukte het weer. Niet eindelijk, maar wéér. Vaak hebben wij gewoon momenten dat we goed presteren, alleen duurde dat nu lang.”
Dubbel feest dus voor de boezemvrienden, want van enige animositeit is geen sprake. De Langen omschrijft de band met Kampschreur als ‘heel goed, tot op de piste.’ Samen schieten ze in de lach. Kampschreur, die bevestigend heeft zitten knikken, beaamt het standpunt van zijn collega: ,,Zolang ik het niet ben, dan hoop ik in ieder geval dat Niels een goed resultaat haalt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
Dit zijn de acht Nederlanders die op goud jagen op de Paralympische Spelen in Peking
De Paralympische Spelen gaan beginnen. Vanaf de openingsceremonie morgen tot en met zondag 13 maart strijden de paralympiërs om goud in Peking. Namens Nederland gaan acht sporters, vijf bij het para-alpineskiën en drie bij het parasnowboarden, op medaillejacht. -
Eerste medailles
Zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen samen op podium bij Paralympische Spelen
Jeroen Kampschreur en Niels de Langen hebben de eerste medailles veroverd voor Nederland op de Paralympische Spelen in Peking. De beide zitskiërs stonden samen op het podium van de supercombinatie bij het para-alpineskiën. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Na zeventien jaar topsport is het klaar voor Sven Kramer: ‘Er wordt op niemand gewacht, ook niet op mij’
Sven Kramer heeft zijn laatste race gereden. Na zeventien jaar topsport is hij klaar, gaat de grootste schaatser van de afgelopen jaren met schaatspensioen. ‘Dat zijn de wetten van de topsport: meedogenloos. Er wordt op niemand gewacht en ook op mij niet.’ -
PREMIUM
Huiveringwekkende situatie van Kamila Valieva (15) opent wereldwijde discussie over leeftijdsgrens
Betrapt op doping en bezweken onder de druk. Het heftige verhaal van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva (15) heeft een wereldwijde discussie geopend over een leeftijdsgrens op de Olympische Spelen. Maar is dat wel de juiste maatregel tegen kindermishandeling in de topsport?