Foeterende Rus trekt zich na gouden plak plotseling terug voor de rest van de Spelen
De Russische langlaufer Aleksandr Bolsjoenov, winnaar van olympisch goud op de skiatlon bij de Winterspelen in Peking, heeft zich enkele uren voor aanvang van de sprintrace vrije stijl teruggetrokken. De Russische skibond gaf geen specifieke reden.
,,Hij is niet geblesseerd en Aleksandr heeft dit besluit goed en professioneel overdacht. Soms is het beter om één keer op superhoog niveau te presteren dan een paar keer op gemiddeld niveau”, zei Jelena Vjalbe, het hoofd van de Russische skibond. ,,Hij wordt niet vervangen in de sprint.”
Bolsjoenov won zondag op dominante wijze de skiatlon, een wedstrijd over 30 kilometer, verdeeld in 15 kilometer klassieke stijl en 15 kilometer vrije stijl. Hij ontstak na afloop in woede toen journalisten met kritische vragen kwamen over zijn prestatie. Volgens de Rus kreeg hij te veel vragen over doping.
,,Je wordt niet zomaar ineens olympisch kampioen”, foeterde Bolsjoenov na het behalen van zijn eerste gouden medaille. ,,Wat doping betreft, als ik die woorden hoor, draait mijn maag om. Ik accepteer dat niet, ik wil het niet horen. Doping is voor mij onverenigbaar met sport.”
Rusland is vanwege een door de staat gestuurd dopingsysteem geschorst door de mondiale antidopingorganisatie Wada. Sporters uit het land doen in Peking mee onder neutrale vlag als leden van het Russische Olympisch Comité.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen:
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen. -
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
IJshockeysters Canada weigerden te spelen na niet vrijgeven Russische coronatests
De Canadese ijshockeysters hebben op de Olympische Spelen geweigerd om de ijsvloer op te komen voor de groepswedstrijd tegen Rusland.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.” -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.