Jamaicaanse bobslee-tranen: 'Ik doe dit voor het eiland'
Dertig jaar geleden schreven de Jamaicaanse bobsleeërs geschiedenis op de Olympische Spelen van Calgary. De film Cool Runnings werd erop gebaseerd. Nu heeft het tropische land opnieuw vier bobbers op de Spelen. Die willen meer zijn dan een attractie.
Door Rik Spekenbrink
De laatste vraag op de persconferentie van de Jamaicaanse bobbers, is helemaal geen vraag. Een Amerikaanse journalist vraagt de microfoon en zegt: ‘Ik heb duizenden van dit soort sessies bijgewoond, maar jullie waren echt geweldig. Bedankt.’ Er klinkt applaus in zaal Pyeongchang, de grootste zaal van het mediacentrum in de bergen.
Drie Jamaicaanse bobsleesters en een mannelijke skeletonner achter de lange tafel krijgen het er warm van. Alle vier hadden ze de verzamelde pers bediend met lange, doordachte antwoorden. Pilote Jazmine Fenlator-Victorian had de handen als eerste op elkaar gekregen, nadat ze vechtend tegen de tranen vertelde over haar veel grotere doel in het leven dan de bob snel en heelhuids door het ijskanaal sturen. ,,Ik doe dit voor alle jongens en meisjes op ons eiland. Ik wil dat zij kijken naar iemand die eruit ziet als zij, dezelfde cultuur heeft als zij, praten zoals zij. Dat ze zien dat je met krullend haar, een donkere huidskleur ook deel kan nemen aan verschillende dingen in de wereld. Als je opgroeit en dat soort beelden niet ziet, voel je ook niet dat het kan. En dat is niet goed.”
Fenlator-Victorian (32) debuteerde op de Olympische Spelen voor Amerika, het land waar ze werd geboren. De liefde voor haar vaderland bracht haar terug naar Jamaica, waar ze atleten zocht die de missie om voor dat land uit te komen in Pyeongchang wilden delen. Ze vond ze in Carrie Russell en Audra Segree, hardlopers van origine.
Dertig jaar na de befaamde Jamaicaanse bobbers, op wie in 1993 de Disney-film Cool Runnings werd gebaseerd, heeft het zonovergoten tropische eiland weer vier atleten op de Winterspelen. Allemaal vertellen ze de iconische film in hun jeugd te hebben gezien.
De eerste keren dat ik sneeuw zag, kon ik niet langer dan een halve minuut buiten zijn
Leo Campbell, vicevoorzitter van de Jamaicaanse bobsleebond, legt uit hoe het scouten van bobbers werkt. ,,Jamaica heeft maar 2 miljoen inwoners, maar is wel de sprintfabriek van de wereld. Dat weet iedereen. Er mogen alleen maar drie hardlopers naar de Olympische Spelen. De rest is misschien één of twee tienden langzamer dan de snelste man op aarde, maar nog steeds bloedsnel. Juist op die enorme groep mikken wij. We selecteren de snelste, krachtigste atleten en leren ze te rennen op het ijs. Bobsleeën is een mentaal zware sport, zeker voor Jamaicanen die nog nooit van hun leven een temperatuur onder de 20 graden Celsius hebben meegemaakt. Russell: ,,De eerste keren dat ik sneeuw zag, kon ik niet langer dan een halve minuut buiten zijn.”
Ticket
In december werden Fenlator-Victorian en remster Russell in het Duitse Winterberg zevende bij een wereldbekerwedstrijd en sleepten daarmee in één klap een olympisch ticket in de wacht. ,,Voor ons was dat geen verrassing”, zegt Fenlator-Victorian. ,,Voor de rest van de wereld wel. Toen we in Duitsland aankwamen, vond iedereen ons een mooie attractie. Maar er werd lacherig gedaan over ons niveau. Dat was na één run afgelopen.”
Russell legt uit dat de basis voor het werk afgelopen zomer werd gelegd. Gewoon in de hitte van Jamaica. ,,Een goede run begint bij een goede duw. Dat kan je prima trainen zonder ijs of sneeuw in de buurt te hebben. Van dozen bouwen we een soort bob, gooien hem vol met zware metalen en duwen maar.”
Uiteraard kwam ook de vraag of we Usain Bolt, de grootste held van het eiland, ooit in een bob naar beneden zien gaan. ,,Ik denk dat hij aan het relaxen is”, zegt Campbell. ,,Deze sport is zó zwaar. Hij zou het twee runs volhouden. Hooguit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geen plakken voor Nederland
Oekraïne aan kop medaillespiegel na dag één Paralympische Spelen
Oekraïne heeft op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Peking de leiding genomen in het medailleklassement. De ploeg pakte zeven medailles, allemaal bij de biatlon, waarvan drie gouden. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren. -
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey.
-
Ook geen plak Bergsma
Indrukwekkende carrière van Sven Kramer voorbij na bijrol op massastart, goud voor Belg Swings
Sven Kramer, bij zijn afscheid, en Jorrit Bergsma hebben zich bij het onderdeel massastart op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Het goud was voor de Belg Bart Swings. Bergsma werd negende. Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende. -
Finse langlaufer heeft door extreme kou last van bevroren penis: ‘Pijn was ondraaglijk’
De massastart bij het langlaufen op de Olympische Spelen in Peking was door de extreme kou loodzwaar voor de sporters. De Fin Remi Lindholm had last van een nogal opvallende fysieke klacht: zijn penis was bevroren. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.