Volledig scherm
Danny Stempher (rechts) in actie voor het Nederlands ijshockeyteam. © Beeld Werkt

Nederlands ijshockeyteam naar volgende ronde olympische kwalificatie

Het Nederlands ijshockeyteam heeft zich woensdagmiddag geplaatst voor de volgende ronde van de olympische kwalificatie. De ploeg van bondscoach Doug Mason was in Barcelona met 5-3 net iets sterker dan Spanje. 

Het betrof een inhaalwedstrijd. Het duel werd op 15 december gestaakt omdat er een wak in het ijs was ontstaan dat niet op korte termijn te repareren was. Oranje keerde huiswaarts en vloog dinsdag terug naar Barcelona om het duel alsnog te spelen. Het betrof de beslissende groepswedstrijd, want beide teams hadden in deze poule al ruim van Mexico en Taiwan gewonnen. 

Oranje nam in de vierde minuut de leiding door een doelpunt van Bartek Bison. Maar halverwege de eerste periode profiteerden de Spanjaarden optimaal tijdens powerplay: 1-1. Aan het begin van de tweede periode sloegen de Spanjaarden toe (2-1), maar binnen een minuut was het al 2-2. Dit keer haalde Reno de Hondt de trekker over. Jonne de Bonth maakte even later de derde treffer voor Oranje; de derde treffer van Tilburg Trappers-makelij: 2-3. Maar Spanje profiteerde nog in de tweede periode tijdens powerplay: 3-3. 

Van der Schuit

Nederland kwam in de derde periode voor de derde keer op voorsprong, na een fraaie treffer van Rotterdammer Raymond van der Schuit, die uitkomt voor Nijmegen Devils: 3-4. Spanje probeerde nog langzij te komen, maar Nederland verdedigde deze voorsprong goed, mede dankzij enkel fraaie saves van goalie Ian Meierdres. In de slotseconden, toen de Spanjaarden de goalie hadden vervangen door een veldspeler, kon Danny Stempher voor de definitieve beslissing zorgen met een ‘empty-netter’: 3-5. Mickey Bastings werd na afloop uitgeroepen tot man-of-the-match.

Het Nederlands team gaat nu naar de volgende olympische kwalificatieronde in Kazachstan en strijdt daarin van 6 tot en met 9 februari met Kazachstan, Polen en Oekraïne om een plek in de laatste kwalificatieronde voor deelname aan de Olympische Spelen.