Organisatie Olympische Spelen in Peking hekelt ‘leugens’ over Oeigoeren
Hoewel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de voorbije weken steeds beweerde dat de Olympische Spelen ‘geen politiek’ zijn, heeft het organisatiecomité in Peking nu stevig stelling genomen tegen de mondiale kritiek op de mensenrechtensituatie van de Oeigoeren in Xinjiang. Volgens het het organisatiecomité zijn dat ‘leugens’.
Yan Jiarong, woordvoerder van het organisatiecomité van Peking 2022, voelde zich vandaag genoodzaakt te reageren op twee vragen van buitenlandse journalisten over Xinjiang, een uitgestrekt gebied in het noordwesten van China met een moslimmeerderheid.
,,Deze vragen hebben niets te maken met de Winterspelen, maar ik voel me toch genoodzaakt een korte opmerking te maken”, zei Yan Jiarong. ,,De vragen zijn grotendeels gebaseerd op leugens. Sommige autoriteiten hebben deze valse informatie al aangevochten met veel solide bewijs,” zei ze.
China en het IOC kregen twee weken geleden forse kritiek op hun keuze voor Dinigeer Yilamujiang als een van de twee sporters die in Peking de olympische vlam mochten ontsteken. De 20-jarige langlaufster komt uit de provincie Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen die door China worden onderdrukt.
Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Peking ervan sinds 2017 systematisch de Oeigoeren en andere islamitische etnische groepen in de regio, zoals de Kazachen, te onderdrukken. Ze beschuldigen het Chinese regime van dwangarbeid en gedwongen sterilisaties en van het opsluiten van meer dan een miljoen mensen in heropvoedingskampen.
Peking betwist dit cijfer en legt uit dat het gaat om ‘centra voor beroepsopleiding’ die bedoeld zijn om islamitisch radicalisme te bestrijden, na aanvallen die worden toegeschreven aan Oeigoeren.
In december hebben de Verenigde Staten, gevolgd door verschillende andere landen, waaronder Groot-Brittannië, Canada en Australië, besloten deze Spelen diplomatiek te boycotten, om mensenrechtenschendingen in China, met name in Xinjiang, aan de kaak te stellen. Deze landen hebben geen officiële functionarissen naar Peking gestuurd, ook al nemen hun atleten deel aan de Spelen.
Gevraagd naar Taiwan, zei Yan Jiarong dat het eiland ‘een onontkoombaar deel van China is’. ,,Het is een algemeen erkend internationaal principe”, zei ze. Het communistische regime beschouwt Taiwan als een van zijn provincies die voorbestemd zijn om - desnoods met geweld - terug te keren naar China. Tijdens de Winterspelen wordt het gebied weergegeven als Chinees Taipei.
Atleten kunnen tijdens de openingsceremonie niet achter de Taiwanese vlag paraderen of het volkslied van het eiland gebruiken, gezien de speciale status. ,,Wat ik bedoel is dat er maar één China in de wereld is”, zei Yan.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Video
Irene Schouten vlaggendrager bij sluitingsceremonie: ‘Keuze tussen haar en Suzanne Schulting was eigenlijk niet te doen’
Irene Schouten is morgenmiddag de vlaggendrager bij de sluitingsceremonie van de Winterspelen. Dat maakte chef de mission Carl Verheijen vanmiddag bekend in Peking. -
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.” -
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey. -
Marijke Groenewoud ondanks val naar olympische finale massastart, Irene Schouten eenvoudig door
Ondanks een val heeft Marijke Groenewoud bij de Olympische Spelen in Peking de finale gehaald van de massastart. De 23-jarige regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde in haar halve finale als vijfde en dat was voldoende voor de eindstrijd. Daarvoor was een plek bij de beste acht noodzakelijk. Ook topfavoriete Irene Schouten plaatste zich. Ze finishte als vierde in de tweede halve finale.
-
PREMIUM
Na drie keer goud is alles anders voor Irene Schouten: ‘Dit is wel echt uniek’
-
-
-
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.