Russische schaatser zegt ‘sorry’ voor middelvingers: ‘Ik deed het niet expres’
Het was een nogal merkwaardig beeld. Het Russische team versloeg het Amerikaanse in de halve finale van de ploegachtervolging en Daniil Aldoshkin stak net na de finish zijn middelvingers in de lucht. Het wierp nogal wat vragen op en dus kwamen de Russen met een verklaring.
,,Ik stak mijn handen in de lucht”, aldus Aldoshkin. ,,Dit is mijn eerste medaille op mijn eerste Olympische Spelen. Ik bedoelde er niets mee. Het spijt me als ik iemand heb beledigd.”
Ruslan Zakharov ging niet veel later pal achter zijn teamgenoot staan. Het gebaar zou een reactie zijn op de snelle tijd die de Russen hadden gereden, niet gericht naar de Amerikanen die ze met die tijd verwezen naar de strijd om het brons, die de Verenigde Staten van Nederland won. ,,In het schaatsen vechten we tegen een tijd, niet tegen een tegenstander. De actie was pure emotie", aldus Zakharov.
Sjinkie Knegt
Het incident met Aldoshkin doet denken aan een incident met Sjinkie Knegt op het EK shorttrack in 2014. De Fries stak toen na de finish van de laatste afstand twee middelvingers op naar concurrent Viktor Ahn. Hoewel Knegt, die derde zou zijn geworden, direct na de race voor de camera zijn excuses aanbood, werd hij gediskwalificeerd voor alle individuele afstanden.
Ook buiten de Russische equipe was er steun voor Aldoshkin. De Noor Hallgeir Engebraten, die goud won met zijn team op de ploegenachtervolging, vond Aldoshkins uitleg voldoende en liet weten dat niemand aanstoot moest nemen aan het gebaar.
Reactie Russische schaatsunie
Ondanks alle steun voor Aldoshkin worden de beelden van het ‘middelvingerincident’ veelvuldig gedeeld. Alexei Kravtsov, de baas van de Russische schaatsunie, voelde zich daarom genoodzaakt tot een extra verklaring. Hierin stelt hij dat Aldoshkins uitingen niets meer of minder zijn dan het loskomen van emoties bij een olympisch debutant die werd meegesleept in het moment.
,,Vandaag is een zeer emotionele dag voor ons team”, stelt de preses. ,,Daniil debuteert op de Spelen en in de halve finale rijdt hij dan een olympisch record. Dit was pure ontlading. We hebben het er met hem over gehad, hij heeft een statement gemaakt op de persconferentie. Emoties namen na de finish de overhand, zonder dat daar bijbedoelingen bij zaten. Het spijt ons als er mensen zijn die dit anders zagen en hier aanstoot aan namen. Namens de Russische schaatsunie bied ik daarvoor onze officiële verontschuldigingen voor aan.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Irene Schouten roert coach Jillert Anema en maatje Jorrit Bergsma tot tranen: ‘Zo mooi’
-
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
PREMIUM
Weer loopt ploegenachtervolging uit op mislukking: ‘We hadden het prioriteit moeten geven’
Weer ging het mis op de ploegenachtervolging. De Nederlandse mannen grepen naast het podium, de vrouwen wonnen brons. Teleurstellend, voor een onderdeel waar andere schaatsers voor geofferd zijn. -
PREMIUM5
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
-
-
Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.” -
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.”