Sportorganisaties wijzen naar elkaar in dopingzaak Kamila Valieva: ‘CAS schept gevaarlijke precedent’
Enkele grote sportorganisaties beschuldigen elkaar van fouten in de veelbesproken dopingzaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva.
Het internationaal sporttribunaal CAS publiceerde vandaag het volledige vonnis, nadat het maandag al uitspraak had gedaan. De rechters van het CAS vinden dat de betrokken antidopingorganisaties veel te lang hebben gedaan over het onderzoeken van de urinetest die eind vorig jaar bij Valieva werd afgenomen.
IOC-baas Thomas Bach had geen goed woord over voor de begeleiding van de 15-jarige Russische Valieva. ,,In plaats van haar te troosten en proberen te helpen, voelde je een enorme afstand.”
Het mondiale antidopingbureau WADA reageerde in een verklaring verontwaardigd. Volgens het WADA heeft het sporttribunaal de regels uit de antidopingcode genegeerd, door Valieva ondanks de positieve uitslag van haar dopingtest toch deze week te laten meedoen aan het individuele toernooi op de Spelen. De Russin had volgens WADA een voorlopige schorsing moeten krijgen. Het CAS besloot dat echter niet te doen, omdat Valieva minderjarig is en omdat het zo lang duurde tot de uitslag bekend werd. Ook zou de aangetroffen hoeveelheid van het verboden middel trimetazidine erg laag zijn.
,,Hiermee heeft het CAS-panel de code herschreven”, aldus WADA. ,,Dit bedreigt de integriteit van sportcompetities en het vertrouwen van atleten dat ze op een gelijk speelveld uitkomen. Het CAS schept hiermee een gevaarlijke precedent, waarvan het WADA hoopt en verwacht dat andere CAS-panels dat in de toekomst zullen corrigeren.”
Rusada
Vorige week dinsdag, een dag na de door Rusland gewonnen landenwedstrijd op de Spelen, kreeg Valieva te horen dat de uitslag van een op 25 december afgenomen dopingtest positief was. Het duurde zo lang tot er een uitslag was omdat het laboratorium in Stockholm, waar de urinestaal werd onderzocht, vanwege coronabesmettingen bij het personeel onderbezet was.
Volgens het CAS hadden WADA en het Russische antidopingbureau Rusada moeten zorgen dat het onderzoek voor de Spelen al was afgerond. ,,Dat is niet de schuld van de atlete, die nu vlak voor het belangrijkste evenement van haar korte carrière in een bijzonder moeilijke positie terechtkwam”, aldus het CAS.
De kunstrijdster zegt dat ze per ongeluk medicatie heeft genomen van haar opa, die trimetazidine gebruikt na een hartoperatie. Valieva wordt regelmatig door haar opa naar de training gebracht. Ze testte op 13 januari en 7 februari negatief.
De Russin begon gisteren als klassementsleidster aan de afsluitende vrije kür, maar mede door de nodige valpartijen eindigde ze naast het podium (vierde). Het leidde tot tranen van verdriet bij Valieva en felle kritiek van IOC-voorzitter Thomas Bach op haar entourage.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Huiveringwekkende situatie van Kamila Valieva (15) opent wereldwijde discussie over leeftijdsgrens
Betrapt op doping en bezweken onder de druk. Het heftige verhaal van de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva (15) heeft een wereldwijde discussie geopend over een leeftijdsgrens op de Olympische Spelen. Maar is dat wel de juiste maatregel tegen kindermishandeling in de topsport? -
Ireen Wüst als eerste sporter ooit Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau
Schaatsster Ireen Wüst is voor haar uitzonderlijke en historische prestaties op de Olympische Winterspelen benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is de eerste sporter die deze onderscheiding heeft gekregen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
PREMIUM
Column Lisette van der Geest | Zwaaien is geen optie, we bevinden ons in een kafkaiaanse verhandeling
Als Tom Hanks in The Terminal voelden verslaggever Lisette van der Geest en haar collega Daniël zich in Peking. Een column over drie weken olympische bubbel. ,,Als we naar buiten stappen, stuiten we op een politieagente. Haar handen gaan in een kruis voor de borst. Het zwaaien is voorbij.”
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
Olympische Spelen in Tokio kostten meer dan het dubbele dan geschat
De Olympische Spelen in Tokio hebben meer dan het dubbele gekost dan de oorspronkelijke schatting in 2013. Dat was het jaar dat de Japanse hoofdstad het evenement kreeg toegewezen.