Van den Hoogenband na eerste Spelen als chef de mission: ‘Intens genoten, maar ook verdrietig geweest’
VideoDe medailles, de veerkracht van de atleten en de unieke verhalen achter winst en verlies. Pieter van den Hoogenband was trots dat hij bij deze voor Nederland succesvolle Zomerspelen in Tokio als chef de mission een steentje kon bijdragen. ,,Maar er zijn ook dingen niet goed gegaan.”
Door Rik Spekenbrink
Het was na het eerste coronageval in TeamNL, dat van skateboardster Candy Jacobs, dat chef de Mission Pieter van den Hoogenband met een zwaar gemoed op een bankje zat, uitkijkend over de haven. ,,Ik voelde het verdriet van de topsporter die alles op alles had gezet om te excelleren.”
Het succes hier is het resultaat van jarenlang werk vanuit een bepaalde visie
En zo was het vooral in de eerste week van de Spelen in Tokio elke ochtend spannend of er besmettingsgevallen bij waren gekomen. ,,We kunnen nu concluderen dat er op die bewuste reisdag (zaterdag 24 juli, red.) dingen niet goed zijn gegaan. Wat precies, dat weten we niet, dat gaan we evalueren. En daar moeten we van leren voor de toekomst.”
Van den Hoogenband ging in zijn afsluitende digitale persconferentie in Tokio, een paar uur voor de sluitingsceremonie, niet om corona heen. Hij gaf aan in die bewuste week op veel borden te hebben moeten schaken, dat er veel speelde. En dat de persconferentie die hij in die eerste week gaf, vooral over de coronagevallen, ‘niet de beste uit zijn leven was’.
,,Ik heb onderschat dat het op dat moment het meest prangende issue was. Ik had zaken beter moeten uitleggen. Maar ik heb als sportman geleerd dat kritiek je de kans geeft om te leren als mens. De coronagevallen hebben me geraakt, daar ben ik verdrietig van geweest. Ik ben blij dat we daarna de juiste maatregelen hebben getroffen. En het was fijn dat we tussendoor een aantal mooie medailles wonnen.”
Tegenslagen
Van den Hoogenband roemde de veerkracht van de Nederlandse ploeg. Individueel, bijvoorbeeld Sifan Hassan en Annemiek van Vleuten, die tegenslagen later konden omzetten naar goud. Of Niek Kimmann, die na zijn botsing met een onoplettende official eerst ging kijken hoe het met die man ging. De BMX’er veroverde een paar dagen later ook goud.
,,Maar ook in teamverband. Neem Twan van Gendt en Joris Harmsen, de collega’s van Niek. Zodra zij waren uitgeschakeld, hebben ze zich alleen om Niek bekommerd. Onze sporters hebben hier geïncasseerd en zich moeten aanpassen aan de omstandigheden. In deze unieke omstandigheden, bij unieke Spelen, heeft deze ploeg mij intens trots gemaakt.”
Van den Hoogenband legde uit niet bang te zijn dat deze Spelen, met 36 medailles, een uitschieter zijn en dat het over drie jaar in Parijs kan tegenvallen. ,,In mijn tijd als atleet, in een ver verleden, was het een kwestie van pionieren. Judoka Mark Huizinga, Leontien van Moorsel, ik zei de gek, we hadden allemaal ons eigen team gebouwd. Anky van Grunsven had haar stallen. Nu is er een structuur, er zijn programma’s. Je hoeft geen experts meer te zoeken, die zijn er al. Je hebt alleen je intrinsieke motivatie nodig. Het succes hier is het resultaat van jarenlang werk vanuit een bepaalde visie. Dus ik zie niet in waarom we hierna enorm terug zouden zakken.”
Datamodellen
Van den Hoogenband noemde technisch directeur Maurits Hendriks dé architect van het Nederlandse succes, sinds 2010 voorvechter van de Nederlandse top 10-ambitie. Hendriks, inmiddels terug in Nederland, hing zelf ook aan de lijn. Na de Winterspelen van Peking stopt hij bij NOC*NSF. Hendriks gaf aan dat er diverse datamodellen waren om het succes voor Nederland in Tokio te voorspellen. ,,Als alles mis zou gaan, door coronagevallen en andere ellende, zouden we op zestien medailles uitkomen. In het meest positieve scenario op 44. En in het meest realistische scenario stonden we op 34. De 36 van nu komen in grote lijnen overeen met die prognose.”
Er zijn wel twee punten van zorg richting de toekomst. Om te beginnen het gebrek aan middelen en bewustzijn voor de breedtesport en het traditionele verenigingsleven, uiteindelijk het fundament van de Nederlandse sport. ,,Daar moet in het regeerakkoord dat nu wordt gemaakt echt aandacht voor zijn”, zei Hendriks. En ook als het over de topsport gaat, dreigen de centen een probleem worden.
Er is een brede basis onder het Nederlandse succes, maar het wordt een uitdaging om dat stabiel te blijven faciliteren richting Parijs
,,We hebben in zo veel sporten laten zien wat ons mondiale niveau is, dat de druk op het systeem enorm zal toenemen. Er is een brede basis onder het Nederlandse succes, maar het wordt een grote uitdaging om dat stabiel te blijven faciliteren richting Parijs en verder.”
Nog deze week hopen Hendriks en Van den Hoogenband premier Rutte en de minister van VWS hierop te kunnen wijzen. Hendriks: ,,Maar voor nu moet er de komende tijd vooral veel aandacht zijn voor onze sporters en de begeleidingsteams. We waren goed voorbereid, maar er zijn in Japan toch dingen voorgevallen. Maar daar is unaniem goed op gereageerd, iedereen is rustig gebleven en heeft de focus gehouden.”
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast Ti-Ta-Tokio | Goodbye Tokio! De afsluitende podcast van deze Olympische Spelen
Thijs Zonneveld, Hidde van Warmerdam en Theo Bos volgden de Olympische Spelen op de voet. Vandaag de laatste aflevering van de Ti-Ta-Tokio podcast met een terugblik op alle hoogte- en dieptepunten. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Sifan Hassan draagt vlag bij sluitingsceremonie: ‘Waanzinnig inspirerend verhaal’
Sifan Hassan draagt zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympisch Spelen de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion van Tokio binnen, zo heeft chef de mission Pieter van den Hoogenband bekendgemaakt. -
PREMIUMTerugblik
Heel even leek dit sportfeest de geschiedenis in te gaan als een enorme oranje sof
Een recorddag met 8 medailles bleek na een stroeve start de aankondiging van geweldige Zomerspelen voor Nederland. Met Harrie Lavreysen als sprintkoning, talent op vele disciplines en olympische kampioenen mét allemaal een verhaal. Niemand leek er zin in te hebben, maar nu kunnen we er geen genoeg van krijgen. -
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
Ivo de Bruin haalde op de Spelen met een 26ste plaats in de viermansbob bij lange na niet de doelstelling die hij zelf had. Tijdens het olympische toernooi in Yanqing hoopte hij in de viermansbob in ieder geval bij de top twintig te komen. ,,Dat is niet gelukt, maar ik ben supertrots dat de jongens en ik alles hebben gegeven tot het laatste moment dat we ons konden laten zien.”
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
IOC-baas Thomas Bach krijgt de wind van voren na forse kritiek op coach Valieva
De stevige kritiek van Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gisteren op het gedrag van het begeleidingsteam van Kamila Valieva is de coach van de veelbesproken Russische kunstrijdster, Eteri Toetberidze, niet in de koude kleren gaan zitten. Ook klinken uit Rusland felle woorden over de uitval van Bach, die na de vrije kür donderdag het optreden van de Russen hekelde. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.