Sharon van Rouwendaal
Volledig scherm
Sharon van Rouwendaal © BSR Agency

Wanhopige zoektocht zwemlocatie Van Rouwendaal: ‘Overal opgewacht door politie’

Vier weken lang trainde Sharon van Rouwendaal (26) zich op een berg in Spanje het leplazarus met als doel in april te vliegen door het water. Vorig weekend keerde de langeafstandzwemster na haar hoogtestage in Sierra Nevada terug in Frankrijk en was alles anders. ,,We mochten in Montpellier niet meer ons zwembad in”, vertelt Van Rouwendaal telefonisch.

 ,,Daarom heb ik dinsdag en woensdag een uur in de zee getraind. Het was best koud, dertien graden, en er waren hoge golven maar ik was al lang blij dat ik een beetje kon trainen. Toen ik woensdag samen met drie trainingsgenoten de zee uit liep, stonden twee politieagenten ons op te wachten. Het strand was verboden terrein; niet alleen voor dagjesmensen maar dus ook voor topsporters. Ze waarschuwden dat ze een volgende keer een boete van 135 euro zouden geven.”

Quote

Ik dacht: als ik mijn elastiek aan de brug vastmaak, kan ik toch zwemmen zonder vooruit te komen. Maar ja… de rivier stond droog.

Sharon van Rouwendaal

De volgende dag zijn we met een paar zwemmers in een meer gaan trainen in Montpellier. Maar ook hier werden we na onze training aangesproken door politieagenten. Ik liet mijn document zien waarmee ik toestemming had om de straat op te gaan, maar ze zagen meteen dat ik in een andere wijk van Montpellier woon. Gezien de lockdown is het verboden om naar een andere wijk te gaan.”

Van Rouwendaal probeerde vervolgens via Air B&B een huis met een zwembad te huren en ze vroeg aan mensen met een zwembad in hun achtertuin of ze daar mocht trainen, maar allebei zonder resultaat. ,,Ik ben zelfs nog bij een rivier naast mijn huis gaan kijken. Ik dacht: als ik mijn elastiek aan de brug vastmaak, kan ik toch zwemmen zonder vooruit te komen. Maar ja… de rivier stond droog.”

Sharon van Rouwendaal voor de start van het WK open water.
Volledig scherm
Sharon van Rouwendaal voor de start van het WK open water. © REUTERS

,,Het zwemmen heb ik nu even opgegeven. Ik heb er alles aan gedaan om een oplossing te vinden. Ik heb ook nog gekeken of ik in de gemeenschappelijke tuin van mijn appartementencomplex een zwembad neer kan zetten, maar ja dat kan ik eigenlijk ook niet maken. Ik weet het nu ook even niet meer. Over een paar dagen ben ik mijn watergevoel kwijt, echt balen. Ik ben wel blij dat ik iedere dag mijn fitness- en cardio-oefeningen kan doen in een krachthonk waarvan mijn coach Philippe Lucas de eigenaar kent. Het is wel een beetje tricky om daar te komen; het ligt in een andere wijk dan waar ik woon.”

Van Rouwendaal hoopt dat de Olympische Spelen worden uitgesteld. ,,Als we snel weer kunnen trainen zou het later dit jaar kunnen plaatsvinden en anders volgend jaar.”

Komende week verschijnt de biografie BRUUT van Sharon van Rouwendaal. Maandag een voorpublicatie in de krant en op deze website.