Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.”
Door Rik Spekenbrink
Irene Schouten vindt de drie gouden medailles van Yvonne van Gennip, 34 jaar geleden, nog iets mooier dan haar eigen verzameling. Omdat zij in Calgary drie individuele afstanden won. Maar dat gaat er bij Van Gennip zelf niet in. ,,Onzin”, zegt ze in de catacomben van de olympische schaatsbaan. ,,Moet je kijken hoe moeilijk die massastart is. Je moet veel in je mars hebben om overeind te blijven in al dat duwen, trekken en klem rijden. Ik vind het even veel waard als een 1500 meter.”
Van Gennip had het eerder dit jaar in Stavanger al tegen Schouten gezegd. ,,Het kan.” Drie keer goud. Ze was zo goed in vorm. ,,En ik vind het wel bijzonder om erbij te zijn. Ik ben al tien jaar manager van de schaatsploeg, maar mocht eerder niet mee naar de Spelen. Nu wel. De 5 kilometer heb ik zelfs vanaf het middenterrein kunnen zien. Ik zei al: nog één te gaan. En weer iemand uit Noord-Holland, hè. Net als Ard Schenk en ikzelf.”
Leven op z'n kop
Zeker de eerste weken zal het leven van Schouten op de kop staan, weet Van Gennip. ,,Je wordt van hot naar her gesleept, krijgt allerlei cadeautjes. Maar ik denk dat Irene ook snel weer back to basic gaat. Over een paar weken is het WK allround. In deze vorm, zou ik zeker proberen daar ook te winnen.”
En op de langere termijn, word je een gelukkig(er) mens van zo’n uniek olympisch toernooi? ,,Nou, je kan er je hele leven op teren. Het is niet zo dat ik hier door iedereen wordt herkend, ofzo. Er lopen hier zo veel kampioenen. En ik ben bescheiden. Maar ja, ik vond het wel heel leuk allemaal. Het geeft vooral voldoening dat het is gelukt. Na de eerste gouden medaille kun je vrij schaatsen, dat helpt wel. Na de tweede denk je: het zal toch waar zijn.”
Van Gennip typeert Schouten als ‘nuchter, een doorzetter en een winnaar’. ,,Vooral die focus herken ik wel. Koppie erbij, je zenuwen in bedwang kunnen houden. Als je de favoriet bent, zoals zij, en je maakt het waar. Dat kan echt niet iedereen.”
Succesvolste winterolympiër bij één editie
Schenk (Sapporo, 1972) en Van Gennip (Calgary, 1988) wonnen ook drie keer goud op één Winterspelen. Bij de Zomerspelen lukte zwemsters Rie Mastenbroek (Berlijn, 1936) en Inge de Bruijn (Sydney, 2000) dat. Wielrenster Leontien van Moorsel behaalde in Sydney ook drie keer goud. Atlete Fanny Blankers-Koen (Londen, 1948) is de enige Nederlandse sporter met vier keer goud op één Spelen.
Schouten is dankzij haar derde gouden medaille geklommen naar de vijftiende positie op de ranglijst van beste Nederlandse olympiërs ooit. De 29-jarige langebaanschaatsster won eerder deze Spelen de 3 en 5 kilometer en verzekerde zich met de vrouwenachtervolgingsploeg van brons. Daarmee is ze de succesvolste Nederlandse olympiër tijdens één editie van de Winterspelen. Vier jaar terug in Pyeongchang behaalde ze al brons op de massastart, waardoor ze in totaal op drie keer goud en twee keer brons staat.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
Baas reclamebureau Tokio opgepakt wegens omkoping Olympische Spelen
Aanklagers in Tokio hebben woensdag de baas en twee voormalige werknemers van het Japanse reclamebureau ADK Holdings Inc gearresteerd op verdenking van omkoping in verband met de Olympische Spelen van Tokio 2020. Dat melden Japanse media. -
Egypte wil in 2036 als eerste Afrikaanse land Olympische Spelen organiseren
Egypte wil in 2036 de Olympische Spelen organiseren. Dat heeft het land aan voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité laten weten. Mocht het zover komen, dan zou het de eerste keer zijn dat de Olympische Spelen op Afrikaanse bodem worden gehouden. -
PREMIUM
Brabant bundelt de krachten in de Formule 1 van de winter: ‘Qua materiaal is het sowieso de duurste sport op de Winterspelen’
Nederland is geen grote speler in de wereld van het bobsleeën. Toch bouwde Wim Noorman uit Oss bobs waarmee Canada en Letland jarenlang medailles veroverden op de Winterspelen. Sinds 2017 is hij voorzitter van de Nederlandse bobsleebond en wil hij in eigen land een team bouwen dat meedoet in de top. -
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over.
-
PREMIUM1
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
Geen plakken voor Nederland
Oekraïne aan kop medaillespiegel na dag één Paralympische Spelen
Oekraïne heeft op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Peking de leiding genomen in het medailleklassement. De ploeg pakte zeven medailles, allemaal bij de biatlon, waarvan drie gouden. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”