Volledig scherm
© ANP

Studenten blijven langer thuis wonen door nieuw leenstelsel (poll en grafiek)

EINDHOVEN/HELMOND - Jongeren blijven langer thuis wonen en gaan later op kamers. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat maandag is verschenen.

Het CBS heeft verhuiscijfers onderzocht in de maanden juli tot en met oktober van jongeren tussen de 17 en 22 jaar. Vooral de 19-jarigen bleken honkvast. Het aantal verhuisde 19-jarigen daalde met 7 procent ten opzichte van 2015. Als er een correctie gedaan wordt door het aantal Syrische 19-jarige jongeren dat een huis kreeg in studentensteden ervan af te trekken, dan is er zelfs sprake van 10 procent.

Volgens het CBS zette de daling in het studiejaar 2014/2015 al in, toen het nieuwe studiefinancieringsstelsel werd ingevoerd, waardoor de basisbeurs niet langer een gift is, maar een lening. De daling geldt in bijna alle studentensteden, maar is in Utrecht het grootst. Tilburg telde in 2015 al 420 jongeren minder en in 2016 gingen er nog eens 193 van het totale Tilburgse jongerenbestand af. Alleen naar Eindhoven en Leiden verhuisden in 2016 weer iets meer nieuwe jonge inwoners dan in 2015. In die steden kwamen er respectievelijk 111 en 60 jongeren bij, hoewel in beide steden in 2015 ook een flinke daling meetbaar was.

Voorzitter Jan Sinnige van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO): "Studentensteden mogen geen bolwerken van rijkeluiskindjes worden. Uit huis gaan moet voor elke student mogelijk zijn en niet voorbehouden blijven aan diegenen waarvan de ouders een dikke portemonnee hebben."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement