Protest in Eindhoven tegen Zwarte Piet, vorig jaar.
Volledig scherm
Protest in Eindhoven tegen Zwarte Piet, vorig jaar. © ANP

Anti-Zwarte Piet-groep niet bepaald redelijk

OpinieDiede Hoekstra is redacteur van deze krant. In de discussie rond de kleur van Zwarte Piet heeft de boosheid alle redelijkheid verdreven. Zelfs de morele winnaar is blijkbaar nog steeds niet tevreden.

'We zijn inmiddels zó ver met organiseren dat nu afblazen heel vervelend zou zijn'. In een poging om het doorzetten van de demonstratie te rechtvaardigen, maakte de voorman van de Eindhovense anti-Zwarte Piet beweging ('Eindhoven Kan Het'/Kick Out Zwarte Piet) zich gisteren in één zin compleet belachelijk. Ja, de burgemeester was ze tegemoet gekomen maar 'the show must go on'. Van demonstreren voor rechtvaardigheid naar demonstreren om het demonstreren.

De discussie over Zwarte Piet verdiende in Eindhoven al niet de schoonheidsprijs, maar is daags voor de intocht naar een nieuw dieptepunt gezakt. Vijf demonstraties werden er aangekondigd bij burgemeester John Jorritsma. Die legde flinke beperkingen op, maar stond ze wel toe. Leve de democratie tenslotte. Dat Pegida woensdag afzegde en ook zaterdag niet komt, was al wel te verwachten. Het gaat voorman Edwin Wagensveld vooral om het zaaien van onrust. ,,Zo'n verzoek dienen we vaker in. Gewoon om te kijken hoe de gemeente reageert", vertelde Wagensveld een dag later doodleuk.

Regie nemen

Vanavond bijt daarom de actiegroep 'Eindhoven Handhaaft Zwarte Piet' de spits af. Op het Stadhuisplein en dus niet in het zicht van de kinderen. Een achterhoedegevecht want de slag om Zwarte Piet is verloren, zoveel is wel duidelijk. Het duurde bijna een jaar na de vorige rellen op het Catharinaplein voordat Jorritsma de noodzaak om regie te nemen inzag. Een poging om de partijen in een dialoog nader tot elkaar te brengen, mislukte volledig. Het aloude polderen leende zich niet voor de extreem verhitte discussie rondom de kleur van de pieten. Natuurlijk kan een intocht voor Sinterklaas prima door vrijwilligers geregeld worden, maar Jorritsma had de angel veel eerder uit de pietensoap kunnen halen.

Nu moeten ouders morgen maar hopen dat de vlam niet net als vorig jaar in de pan slaat. Wordt het 'zie ginds komt de stoomboot' of 'zie ginds komt de ME-bus'. Want dat Pegida is afgehaakt, neemt het risico op andere relschoppers niet weg. Volkomen onduidelijk is bijvoorbeeld wie er achter de club zit die zich 'Sinterklaasfeest als Traditie' noemt. Het klinkt als een groep die vóór het behoud van Zwarte Piet is, maar dat zal wellicht pas zaterdag blijken bij de betoging van die club in Woensel.

De discussie rond Zwarte Piet is er een met alleen maar verliezers. Kick Out Zwarte Piet had als morele winnaar van het veld kunnen stappen door het feest nu terug te geven aan de kinderen. Vorig jaar stonden ze in hun recht om vreedzaam op te komen voor het onrecht dat ze voelden. Dat ze met geweld werden verdreven door een stel losgeslagen hooligans was onacceptabel.

Maar we zijn een jaar verder. Een jaar waarin hard is opgetreden tegen de relschoppers en waarin de burgemeester ze uiteindelijk tegemoet kwam door volgend jaar de lijn van de landelijke televisie te kiezen. Een intocht zonder Zwarte Pieten. Wat staat ze nog in de weg om de uitgestoken hand te accepteren? Misschien toch de naam 'Kick Out Zwarte Piet' waarin zoveel boosheid schuilt dat alle redelijkheid verdreven is.

Het wordt koud en druilerig morgen. Laat dat voor iedereen met een demonstratiebord dan reden zijn om thuis te blijven. Met een beetje geluk spoelt de regen Zwarte Piet dit jaar al wat witter.