Met man en macht wordt gewerkt aan uitbreiding va intensive care-capaciteit.
Volledig scherm
Met man en macht wordt gewerkt aan uitbreiding va intensive care-capaciteit. © Arie Kievit

Bang voor het 'draaiboek pandemie'

OpinieDe wijze waarop in Nederland over mensenlevens kan worden beslist boezemt haar angst in, schrijft Yvette den Brok, schrijfster en gezinscoach uit Eindhoven.

Ik ben bang. Ik kan niet bevatten dat een rijk, ontwikkeld land niet in staat is om ervoor garant te staan dat er binnen de kortste keren voldoende intensive care-bedden zijn om alle corona-slachtoffers de zorg te bieden die ze nodig hebben. Het is zelfs al zo ver dat de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) het 'draaiboek pandemie' heeft opgesteld voor als er straks daadwerkelijk te weinig ic-bedden zijn. In dat draaiboek staat onder meer beschreven welke mensen niet in aanmerking voor een ic-bed komen en blijkbaar geldt dat niet alleen voor de acute crisis waarin we door het corona-virus terecht zijn gekomen, maar ook voor alle dodelijke virussen waar we in de toekomst nog mee te maken krijgen. Ze hebben het tenslotte niet voor niets 'draaiboek pandemie' genoemd en niet 'draaiboek corona'.

Ik kan niet bevatten dat er mensen zijn die het lef hebben om zich over de vraag te buigen wie - nu en in de toekomst - levensreddende zorg krijgen en wie niet. Waar halen zij het idee vandaan om te bepalen wiens leven het verdient om gered te worden en wiens leven niet?

Zware strijd

Op tv wordt het mooi en aannemelijk gebracht. 'Oude mensen met een zwakke gezondheid kunnen de zware strijd die ic-patiënten moeten voeren niet aan en dat moet je ook niet van ze vragen'. Maar mogen die oude mensen niet zelf uitmaken of ze het gevecht willen aangaan?

En geloof mij: de criteria die de NVIC heeft bedacht om mensen een ic-bed te ontzeggen gaan veel verder. Zelf voldoe ik maar liefst aan twee van die criteria en ik ben echt nog niet stokoud of ongezond. Ik ben bang voor het corona-virus maar nog veel meer voor hoe gemakkelijk in Nederland blijkbaar over mensenlevens kan worden beslist.