Begrip is weg, groot deel horeca is wanhoop nabij
OpinieDe Eindhovense horeca-ondernemer Dennis Kuylaars pleit voor volledige compensatie van de schade de branche lijdt als gevolg van de coronareregels.
Delen per e-mail
Laat ik beginnen met te zeggen dat toen in maart het coronavirus om zich heen greep en we abrupt, zonder enig nuance medegedeeld kregen om binnen een half uur te sluiten, we met onze rug tegen de muur werden geduwd en we niet wisten dat deze 'intelligente' lockdown tot 1 juni zou voortduren.
De zorg mocht niet overbelast raken en het aantal doden die covid-19 teweeg zou brengen zou exorbitant hoog zijn als de maatregelen niet waren genomen door het kabinet. Ook wij als horeca-ondernemers hadden hier het volste begrip voor en hielden ons aan alle regels door zo veel mogelijk thuis te blijven.
Toen we uiteindelijk na veel - teleurstellende doch begripvolle - persconferenties te horen kregen dat we op 1 juni mochten heropenen, was dit voor veel horeca-ondernemers - ons incluis - een ontzettende verademing. Zodoende konden we in het laatste halfjaar, met alle in acht genomen RIVM-richtlijnen en coronamaatregelen, geld verdienen en de schade zoveel mogelijke beperken.
Als vanouds gezellig
De gemeente Eindhoven was hierin gelukkig meegaand en gaf groen licht voor de uitbreiding van het terras om de horeca wat extra omzet te laten genereren. De horeca ging weer open en was als vanouds gezellig, al zorgde de 1,5 meter-regel ervoor dat we natuurlijk nooit onze honderd procent omzet zouden halen.
We moesten aan bepaalde eisen voldoen. Denk aan triagegesprekken, alles op reservering, checklists, het desinfecteren van handen, geen handen schudden, tafels en stoelen 1,5 meter uit elkaar en ervoor zorgen dat mensen allemaal een vaste zitplaats hadden.
Daar kwam vanaf half september vanuit het gros van de horeca het dragen van mondkapjes nog bij. Dat was nog niet verplicht, maar de horeca is een vooruitlopende branche en wil het graag zo goed mogelijk doen voor iedereen.
Klap in het gezicht
Toen we op 13 oktober hoorden dat we weer dicht moesten, was dit opnieuw een klap in het gezicht van de hele horecabranche, maar ook hier gingen we creatief mee om. De maatregelen zouden immers (maar) voor vier weken gelden. Niets bleek minder waar.
Alle pretparken, dierentuinen, sauna's , sexclubs, prostitutieramen, musea, bioscopen en dergelijke zijn in de 'gedeeltelijke' lockdown vanaf 13 oktober slechts twee weken dicht geweest. Koopavond werd geschrapt, maar winkels mochten in plaats van tot 21.00 uur wel tot uiterlijk 20.00 uur open zijn.
Ziekenhuizen vol
De pretparken en dergelijke gingen na twee weken van het verzwaarde pakket weer open, ook al waren de besmettingscijfers torenhoog. Het aantal besmettingen was vier keer zoveel als het niveau 'waakzaam' op de routekaart van het kabinet en de ziekenhuizen lagen vol met covid-19 patiënten. Maar het kabinet, en in het bijzonder premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zagen absoluut geen aanleiding om dit pakket te verlengen.
Ook dat alle niet-essentiële winkels open mochten blijven en dat daar veel zogeheten 'clusterbesmettingen' vandaan kwamen is de hele horecabranche een doorn in het oog. Een groot warenhuis , bouwmarkt of tuincentrum mag open blijven en men mag er kris kras door elkaar heen lopen. Om over de 1,5 meter nog maar te zwijgen. Ook hierin faalt het kabinet en raakt de slogan 'alleen samen krijgen we corona onder controle' kant noch wal.
Meten met twee maten
Dat dan vervolgens een 'kortingsevenement' genaamd Black Friday door mag gaan is voor veel horeca-ondernemers de druppel... de maatregelen zijn disproportioneel en er wordt sterk met twee maten gemeten. De binnenstad puilt uit van winkelend publiek, afstand houden gebeurt nauwelijks en niet-essentiële winkels hoeven niet te sluiten. Het blijft vanuit het kabinet bij een 'dringend advies' om niet te gaan winkelen.
Ben duidelijk en bied perspectief voor ons als horeca. Anders is over 1,5 maand zestig tot zeventig procent van de horeca failliet .
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft inmiddels veel gesprekken met het kabinet gevoerd, van staatssecretaris Mona Keizer tot minister Hugo de Jonge en zelfs premier Mark Rutte. Het kabinet lijkt echter enkel en alleen te kijken vanuit gezondheidsoogpunt en niet naar de economische gevolgen.
Geen zicht op heropening
Zelfs heeft KHN een compleet uitgewerkt protocol neergelegd om op een verantwoorde manier de horeca zijn deuren te laten openen, maar hier wordt nauwelijks gehoor aan gegeven. Er is tot dusver geen enkel zicht op heropening van de horeca en veel ondernemers zijn inmiddels de wanhoop nabij.
Neem als kabinet je verantwoording en zorg ervoor dat de horeca voor honderd procent gecompenseerd wordt en bied de branche perspectief. Anders ziet de Eindhovense binnenstad er op korte termijn enorm somber uit, omdat dan zestig procent van de horeca is omgevallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Behalve veel ellende ook wel wat geleerd
-
PREMIUM
Commentaar Veertien procent minder bier, maar de economie is niet de grootste zorg in de pandemie
De koopkracht stijgt dit jaar volgens het Nibud met gemiddeld één procent, ASML boekt een recordwinst. Waar is de crisis? -
Column De nieuwe Oude Strijper Aa
-
PREMIUM
Column Ik had weinig goeds gehoord over de lengte van het staafje in combinatie met de diepte van de neusholte
-
PREMIUM
Oud en nieuw: geen knuffels uitdelen zonder nadenken of zoenen ontvangen zonder zorgen