Volledig scherm
Het is een onzalig plan om de Mariapeel terug te brengen naar de ijstijd. © FotoMeulenhof

Behoud de Peel dreigt Verzuip de Peel te worden

OpinieStop de kaalslag, koester de natuur, schrijft Deurnenaar Erik Vink in een open brief aan Staatsbosbeheer. Vink is schrijver en journalist.

'Natuur waarmee je je verbonden voelt. Daar maakt Staatsbosbeheer zich sterk voor. Een Nederland waar we natuur en landschap koesteren, maar waar ook plaats is voor beleven en benutten.' Dat schrijft Staatsbosbeheer over zichzelf. Geachte leden van de raad van toezicht, waarom ziet u hier inderdaad niet op toe? Kom eens kijken bij ons in de Peel. Zojuist is er wéér een wandelpad afgesloten.

Al is Staatsbosbeheer door ons ook de toegang ontzegd, voor uw wijze raad maken we die dag een uitzondering. Mag ik u dan persoonlijk rondleiden langs de vele, vele kilometers prikkeldraad, waardoor van 'beleven en benutten' al jaren geen sprake meer is? Over de vele, vele kubieke meters wit zand waarover alle graafmachines zijn aangevoerd, met puin en gruis van god weet waar in de bermen, dodelijk voor alle bodemleven, en voor het aanzicht van de Peel natuurlijk een gotspe?

Bureaucratie van ivoren torens

U kent de voorgeschiedenis waarschijnlijk niet, anders had u het megalomane plan om de Mariapeel, Deurnsche Peel en Groote Peel terug te laten brengen naar de ijstijd uiteraard niet goedgekeurd. Wat gaf de doorslag? Europese subsidie? De bureaucratie van ivoren torens waarmee Staatsbosbeheer aan onze ellende, sorry dat ik het zeg, in het openbaar zijn kont afveegt? Want ellendig is het, dit belachelijke polderlandschap van dammen en dijken, opgehoogde vrachtautowegen en verhoogde grondwaterstanden.

Dan zwijg ik nog over alle bomen die zijn verzopen en/of op het punt staan het loodje te leggen - ik zal het wel niet goed begrijpen, want ik dacht we in dit land juist méér bomen nodig hadden. Wat ik wel begrijp is dat de Peel van onze voorouders door toedoen van Staatsbosbeheer langzaam verdwijnt. Tergend langzaam. Ging het maar wat sneller.

Het doet pijn aan mijn hart. Want die voorgeschiedenis, ach, hoe mooi is die. Paludium, een ontoegankelijk moeras totdat de Peelwerkers kwamen, een Romeinse helm vonden, hun plaggenhutten en hun dorpen bouwden, Griendtsveen en Helenaveen. Bij droogte kon je nog zien waar de laatste turf is gestoken. Die sporen wil je toch koesteren? Je wilt kunnen ronddolen in de Peel, met laarzen en desnoods met natte voeten, zoals ik er ronddoolde met mijn vader.

Nog nooit zo droog geweest

Stop deze kaalslag, koester de natuur. Behoud de Peel dreigt Verzuip de Peel te worden. De ironie wil trouwens dat het er nog nooit zo droog is geweest als afgelopen jaar. Dat dan weer wel. Alsof de schepper Staatsbosbeheer wil leren wie hier werkelijk de baas is.

Geachte leden van de raad van toezicht, de Peel is in elk geval van ons, door het simpele feit dat wij hier wonen. U kunt zoveel prikkeldraad uitrollen als u wilt, wij blijven er komen. Ik leg u ter plekke graag uit wat olifantenpaadjes zijn.