Best huisvest al veel arbeidsmigranten en was steeds tegen nieuw complex; waar blijven plannen regio?
INGEZONDEN OPINIEBEST - ’Best maakt misbruik van haar machtspositie door met een slimmigheidje te proberen de bouw van een ‘arbeidsmigrantendorp’ te blokkeren’. Dat stelt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries van de Radboud Universiteit (ED 24-12).
Het woordje ‘slimmigheidje’ betekent dat de gekozen strategie mag en kan, maar dat anderen er (nog) niet aan gedacht hadden. Anders zou je het illegaal of verboden moeten noemen. In Best verblijven (schatting overheidsinstanties) 2500 á 3000 arbeidsmigranten. Dat is bijna 10% van het geregistreerde inwonertal, en dus best veel. Ze werken veelal in de regio, maar ook daarbuiten.
Een aantal hiervan ‘verblijft’ in één van de drie grote locaties Zomereik (voormalig ABAB), IBC-weg en de Maas (LH-hotel) die er in Best zijn. En ‘met drie grote huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten hebben we al genoeg plekken in Best’ aldus wethouder van Schuppen.
Eindhoven: ‘we gaan er naar kijken’
Het huisvesten van arbeidsmigranten is een regionaal vraagstuk, en moet regionaal aangepakt worden. Daar wringt de schoen. Het lijkt een beetje ‘ieder voor zich en God voor ons allen’. Van de plannen om in de regio 4000 arbeidsmigranten éxtra onderdak te kunnen geven hebben we al enige tijd niets gehoord en op de vraag aan een Eindhovens wethouder hoe het zit met de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in Eindhoven schijnt het antwoord te zijn geweest ‘we gaan er naar kijken’.
Het gevolg is dat de Eindhovense firma Scherpenhuizen aan de straat Maas in Best een klein dorp voor 450 buitenlandse werknemers wil opzetten en dat in Eindhoven tienduizenden nieuwe woningen/wooneenheden in de planning staan voor mensen met een wat beter gevulde portemonnee. Zijn die misschien interessanter voor een stad ? Ondertussen gaan ze kíjken naar huisvesting voor arbeidsmigranten. Tja.
Het blokkeren, zoals de hoogleraar het noemt, komt dus niet uit de lucht vallen
Vanaf de eerste contacten tussen Scherpenhuizen en de gemeente Best is (zowel ambtelijk als bestuurlijk) telkenmale aangegeven dat het een ongewenst initiatief is. Gesteund door diverse beleidsnotities is steeds opnieuw benadrukt dat de gemeente dit initiatief niet ziet zitten en niet zal steunen. Het blokkeren, zoals de hoogleraar het noemt, komt dus niet uit de lucht vallen. Het is het logische gevolg van het door de Raad en College geformuleerd beleid en vandaar het negatief advies in overleggen met de initiatiefnemers.
Verdraaid slecht opgelet
Als Scherpenhuizen dit ‘schokkend’ noemt, dan hebben ze verdraaid slecht opgelet bij die eerdere gesprekken. De gemeente Best heeft er nooit een geheim van gemaakt dat ze de ontwikkeling aan de Maas op z’n zachtst gezegd ‘niet wenselijk’ acht. Dit nieuwe -uitzonderlijk grote- initiatief leidt bovendien tot een aanzuigende werking vanuit de regio. Bij Scherpenhuizen werken zo’n 350 mensen, plus tweehonderd tot vierhonderd flexwerkers afhankelijk van het seizoen. Het nieuw te bouwen complex zal dus grote delen van het jaar (aan)gevuld moeten worden met mensen die níet bij Scherpenhuizen werkzaam zijn. Want het moet natuurlijk wel commercieel rendabel zijn en elke lege kamer kost dan geld. Op zoek naar 450 bewoners dus.
Als het gaat om huisvesting arbeidsmigranten moeten de andere gemeenten in de regio hun verantwoordelijkheid nemen. Want hoe je het ook went of keert, humane huisvesting moet er zijn en met de drie grotere locaties draagt Best vooralsnog meer als haar regionale steentje bij.
Leon Kennis uit Best is gemeenteraadslid van Best Open
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Tien minuten lol om een hondendrol; een verademing was het
Wat hadden wij een grootse plannen voor de kerstvakantie. Dat wil zeggen, in vergelijking met de afgelopen twee jaar toen nare varianten van corona nog welig tierden en het land op slot zat. Ons hoogtepunt destijds was misschien wel de wandeling in de Peel, met in de rugzak een thermoskan chocomel om een en ander toch een beetje het cachet van een écht uitje te geven. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUMColumn
Ik heb een-op-een verpleging nodig waar het mijn telescoop betreft
De jaarlijkse watervogeltelling wordt gehouden en ik doe mee. Ik ga op een aantal vijvers tellen wat daar allemaal op ronddobbert. Het weer is somber en de eenden ver weg, dus de telescoop is mee. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUMColumn
Monsieur en madame vochten elkaar de Franse ‘quitte’ uit
Eind vorig jaar werd ik gebeld door een enthousiaste Franse vriendin. Ze vertelde dat ze vakantieplannen aan het maken was voor een Caraïbisch eiland. Wel een Frans eiland, want daar hadden ze normale kaas en stokbrood. En je verstaat de mensen, want als Française ga je niet op een Engelstalig eiland rondwandelen als er een meer dan geschikte Franse versie van is.
-
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Zonnepanelen bezitters weggezet als graaiers | PSV kan weer denken aan tweede of derde plek
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 24 januari in de krant verschenen. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Hoe ontspannen, boos, levendig of opgewonden ik ook was: altijd bood Poeske een relativerend tegenwicht
Vandaag een week geleden belde de dierenarts me, tegen twaalven, om te vragen hoe het ging met de patiënt. Mijn huisdier Poeske at al vijf dagen niet en één pootje was nu echt verlamd, zei ik. Ik moest maar even langskomen, aldus de dokter.