Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Beste lezer: Over trouw en oude liefdes

ColumnDe oude liefde riep, harder dan zijn huidige. Naar wie te luisteren? Het was een vraag die al langer op antwoord wachtte. 

Trouw was een relatief begrip, zo had hij zichzelf voorgehouden, en nu ook zijn toehoorders. Eenmaal bij die ander had trouw een heel andere betekenis. Tenminste, als je het de oude liefde vroeg. Die oude liefde die ooit zijn nieuwe liefde was, en waar hij ook zijn trouw aan beloofde.

In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.vdoetelaar@ed.nl

John Graat, u kent hem van deze plek, gaat naar Trouw. Hij wordt daar chef van de sportredactie. Een dubbele oude liefde dus: sport en Trouw. John pingpongt, om in sporttermen te blijven, de laatste decennia tussen Trouw en ED. Hij begon ooit hier, als jonge beloftevolle sportmedewerker uit het mondaine Handel, werd verslaggever bij het ED en liet zich vervolgens verleiden door die sirene uit Amsterdam. Ze zong tot hij de verleiding niet meer kon weerstaan.

John pakte zijn spullen en toog de wijde wereld in. Hij volgde talloze Tour de Frances en liet zich binnentrekken in het jongensboek dat wielerjournalistiek heet. Hij wisselde volgwagens met hotelbarretjes af, beleefde avonturen die het daglicht niet konden verdragen. Hoe hij het volhield is alweer een onbeantwoorde vraag, maar goed: die vraag bleef in de wielerwereld wel vaker onbeantwoord.

John keerde terug naar Eindhoven. Het gezin en het ED riepen. John werd verslaggever. Samen deelden we een tijdje een DAF, om zo in de regio verhalen op te rapen, zoals we dat noemden. Ze lagen er al, we moesten ze alleen maar even vinden. Weer later werd John chef in, laten we zeggen de leidinggevende (als dat al bestaat in de journalistiek) van alle verslaggevers en gaf mede vorm aan de krant en site van de afgelopen jaren. Om nu vervolgens weer af te zwaaien.

Je snapt het niet. Waarom zou iemand Eindhoven voor Amsterdam willen verruilen? Maar de sirene zong, en zong, en zong.