Eindhoven John van den Oetelaar
Volledig scherm
Eindhoven John van den Oetelaar © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Beste lezer: Spotprent

ColumnEr waren dagen dat ik geen acht sloeg op de uitlatingen van de Chinese ambassadeur Xu Hong. Tot deze week. De ambassadeur wilde dat hoofdredacteuren hun cartoonisten aan banden zouden leggen als het ging om spotprenten over China, het coronavirus en alles wat daarmee te maken had.

En natuurlijk, zoals in zijn eigen land te doen gebruikelijk, zou de overheid in het handhaven van die restricties ook wel wat straffen mogen uitdelen.

Xu Hong sprak zich uit nadat een Deense krant een cartoon had gepubliceerd over het virus. Dat was gelukkig in Nederland nog niet voorgekomen, dacht hij.

Nu kan ik het deze ambassadeur niet euvel duiden dat hij niet dagelijks het Eindhovens Dagblad doorploegt op zoek naar voor hem onwelgevallig nieuws over Chinese aangelegenheden, maar had hij dat wel gedaan dan had hij geweten dat Mat Rijnders, onze cartoonist, al wel degelijk een cartoon had gemaakt over deze kwestie. Scherp, als altijd.

In de rubriek ‘Beste lezer’ gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het ED of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.vdoetelaar@ed.nl

In Den Haag bleef het stil. Kennelijk nemen we deze Chinese adviezen voor kennisgeving aan. En toch: we hebben het niet over de eerste de beste.

Xu Hong is vertegenwoordiger van een wereldmacht, een belangrijke handelspartner, ook van ons koninkrijk. Wat gepaste verontwaardiging zou op zijn plaats zijn.

Het advies om media in te perken, als het moet met gepaste straffen, is te gek voor woorden, vooral uit de mond van een vertegenwoordiger van een land waar wij veel en vaak zaken mee doen.

Het bleef - zoals gezegd - vooral erg stil, maar niet intern: Mat Rijnders meldde zich onmiddellijk, per mail, bij mij. De volgende dag stond hij in de krant, met alweer een prent bij een verhaal over deze kwestie.

Want zo werkt dat natuurlijk bij journalisten en cartoonisten: zeg maar nee, dan krijg je er twee. Of nog meer.

Cortés, eveneens cartoonist voor het ED, stelt in het voornoemde artikel: ,,De handleiding voor cartoonisten is eigenlijk heel simpel. Drijf spot waarmee je geen spot mag drijven."

Eens kijken wat voor straf daar op staat.