Het CDA wil solidair zijn met boeren en familiebedrijven.
Volledig scherm
Het CDA wil solidair zijn met boeren en familiebedrijven. © ANP

Coalitievorming in Brabant

OpinieHieronder volgen drie ingezonden stukken over de coalitievorming in Brabant.

Kans voor polderend CDA

Het CDA is op de goede weg in Brabant. De partij laat zien dat ze, nadat ze uit de vorige coalitie stapte, nu de verantwoordelijkheid neemt om Brabant uit de bestuurscrisis te loodsen. Dat levert in Den Haag veel discussie op, maar wij zijn erg blij dat ze ook daar inzien dat het echt om een Brabantse aangelegenheid gaat.

Samenwerking met de FvD is geen legitimatie van verwerpelijke tweets en borrel-praat van Thierry Baudet. Victor van ‘t Klooster (voorzitter), Noah Brok, Veerle Bens, Ferk van Kampen en Joris Prinssen schreven deze bijdrage namens het CDAJ Brabant.

Op 7 februari 2020 beschreef het ED het CDA als 'de grote winnaar van de rituele dans' rond het Brabantse provinciebestuur. Uit de reacties blijkt dat samenwerking met FvD gevoelig ligt. Waar de één een rechtse coalitie als meest democratische optie ziet, vinden anderen dat het CDA hiermee zijn geloofwaardigheid verliest. Als Brabantse jongerenafdeling van het CDA delen wij de mening dat het om een Brabantse keuze gaat.

Bij de verkiezingen in 2019 werden VVD, FvD en CDA de grootste partijen van Brabant. Een combinatie van GL, D66, PvdA, CDA en VVD bleek de enig mogelijke coalitie. Dit was voor de verkiezingen niet de favoriete keuze van het CDA, maar de partij kiest er altijd voor om te polderen. Ze maakte deze coalitie mogelijk, maar beëindigde haar uiteindelijk ook.

Landelijke verkiezingen 2021

Nu zit het CDA weer in de enige potentiële coalitie, vasthoudend aan zijn idealen poldert het CDA wederom. Dat het CDA bereid is om gesprekken te voeren met FvD is niet nieuw. In Limburg wordt samengewerkt in een extra-parlementair college en ook in andere provincies zijn gesprekken gevoerd met FvD. Dat de coalitievorming nu zoveel landelijke aandacht krijgt, heeft niks te maken met de toekomst van Brabant, maar alles met de landelijke verkiezingen in 2021.

Vanuit onze kernwaarden is het zeker verdedigbaar dat het CDA gesprekken voert met FvD. Het CDA sluit geen mensen uit. Wij stellen wel grenzen aan bepaalde ideeën en eisen een verantwoordelijke houding van coalitiepartners. Wanneer een partij, zoals in de gedoogcoalitie uit 2012, geen moeilijke keuzes kan maken, is zij ongeschikt als coalitiepartij.

Provinciale kerntaken uitgangspunt 

Een tweede beginsel dat meespeelt is soevereiniteit in eigen kring. Het CDA werkt samen met de Brabantse FvD-fractie. Daarbij zijn niet landelijke thema's, maar provinciale kerntaken het uitgangspunt. Met deze samenwerking legitimeer je niet de verwerpelijke tweets, flirts met Rusland en boreale borrelpraat van landelijk partijleider Thierry Baudet. Het CDA toont bereidheid om verantwoordelijkheid te dragen. Dat kenmerkt het CDA als middenpartij.

Moet het CDA dus willen samenwerken met FvD in Brabant? Namens de Brabantse CDA-jongeren luidt ons antwoord eensgezind ja. Op belangrijke thema's zien wij kansen om ons verkiezingsprogramma te verwezenlijken en dat is uiteindelijk waarom men voor het CDA kiest. In deze coalitie kan het CDA solidair zijn met welwillende boeren en familiebedrijven, zorgen voor een veiliger Brabant met minder drugscriminaliteit, kiezen voor een eerlijke economie met een sterk MKB én de Brabantse steden en dorpen leefbaar houden. In het belang van een stabiel Brabant verdient de Brabantse CDA-fractie alle steun in deze zet.

Stikstofdossier verdwijnt in de la

Deze bijdrage is geschreven door Job Tonnaer uit Helmond.

Het CDA laat na dertig jaar pamperen van de boerengemeenschap wederom zien feitelijk de ultieme one-issuepartij te zijn. Ik heb het boerendebat en met name de opstelling van het CDA met grote belangstelling gevolgd. Gemene deler was het stelstelmatig omzeilen van klimaatrapporten, stikstofberekeningen en wetenschappelijk onderbouwde verslagen. Het doet me denken aan hoe Donald Trump onwenselijke uitkomsten als ‘nepnieuws’ wenst te betitelen.

Weglopen voor het nemen van ingrijpende maatregelen of mensen naar de mond blijven praten - al dan niet met verkiezingen in het verschiet - is misschien de gemakkelijkste keuze om je achterban vreugdevol te stemmen; het is op de langere termijn niet constructief en reëel. Als je als partij snel wil scoren door het hoofdpijndossier stikstofbeleid in de la te stoppen in plaats van eerlijk maatregelen aan te kondigen, houd je feitelijk je eigen achterban voor de gek. Ieder weldenkend mens weet inmiddels dat we in Nederland snel en effectief aan de slag moeten als grote stikstofveroorzaker in Europa. Helaas komen we niet verder dan lullige besluiten als ‘geen 130 km/uur meer rijden op de snelweg...’

Volledig scherm

De hardwerkende boeren die ik ken, beginnen godzijdank ook in te zien dat er op deze manier juist níet voor hun zaak wordt opgekomen, maar enkel uitstel van executie als een mooi cadeautje wordt gepresenteerd. We ontkomen niet aan maatregelen die - in plaats van om de hete brij heen draaien - wél resultaat opleveren.

Reken er op dat de noodzaak van direct ingrijpen - zeker in Brabant - straks categorisch wordt ontkend. Met steun van de partij van fop-intellectueel Thierry Baudet. In het licht van de stikstofdiscussie bezien is de uitspraak van VVD-leider Christophe van der Maat extra onnozel: ,,De zoektocht naar zuurstof start voor de VVD niet bij een volgende stap op het bestaande pad.” Beste politici: er zijn urgentere zaken dan machtspolitiek, racen op de snelweg of doen alsof iedere gekleurde treinmachinist een bedreiging voor ons land is.

Linkse vuist tegen rechtse coalitie

Deze bijdrage is geschreven door Lukas van Dongen, voorzitter van de Jonge Socialisten Brabant.

In Noord-Brabant wordt een coalitie gevormd van VVD, Forum voor Democratie en CDA. Als dit college er komt, betekent dat een enorme ruk naar rechts voor onze mooie provincie. Als Jonge Socialisten Brabant willen wij niet dat alle vooruitgang van de afgelopen jaren verloren gaat. De provincie heeft onder andere de uitpuilende varkensstapel verkleind, natuurgebieden behouden en lokale cultuur toegankelijker gemaakt voor iedereen. Juist in deze tijden van sociale verharding en de stikstofcrisis moet dit beleid worden doorgezet.

Brabant is van ons allemaal. Daarom moet het provinciebestuur zich inzetten voor alle Brabanders, ongeacht hoe ze eruitzien of waar hun wieg heeft gestaan. Daarnaast moet onze provincie er ook zijn voor de komende generaties.

Brabant heeft het grootste aantal megastallen en de meeste varkens van heel Nederland. Dit leidt tot een enorme stikstofuitstoot. Hierdoor is de biodiversiteit in Brabant onder grote druk komen te staan en kunnen geen nieuwe woningen worden gebouwd. Om dit tegen te gaan, moeten we zoeken naar een nieuwe balans tussen boer en natuur. Door deze problemen komen we voor een aantal keuzes te staan. Kiezen we voor alle Brabanders of slechts voor diegenen die zichzelf toch al wel redden? Kiezen we voor een ongelimiteerde bio-industrie of voor mens en natuur? Kiezen we voor beleid waardoor iedereen zich thuis voelt in Brabant of niet?

Campagne

In de afgelopen periode heeft de coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks de goede keuzes gemaakt. De stikstofcrisis is aangepakt en de Brabantse cultuur en het openbaar vervoer zijn toegankelijker gemaakt voor iedereen.

Helaas is de VVD nu rechtsaf geslagen. Met het CDA en FvD, een partij zonder enige bestuurlijke ervaring die ontkent dat er een stikstofcrisis is, onderhandelt zij over een nieuw college. Dit zou betekenen dat een einde komt aan alle goede keuzes die door de afgelopen colleges zijn gemaakt. Daarom lanceren wij als JS Brabant de campagne ‘Brabant niet rechtsaf’ (petitie brabantnietrechtsaf.nl). Wij willen laten zien dat Brabant van en voor iedereen is en maken daarom een vuist tegen deze rechtse coalitie.

Volledig scherm
© FotoMeulenhof