Volledig scherm

De straf voor FC Den Bosch is misplaatst

OpinieFC Den Bosch is gestraft voor een cultuur die in alle stadions dominant aanwezig is. De veroordeling door de KNVB is dan ook ernstig misplaatst. Dat betoogt Pieter van der Kruijs, oud-strafrechtadvocaat in Den Bosch, in dit ingezonden artikel.

Natuurlijk, in traditionele zin begrijp ik de veroordeling van voetbalclub FC Den Bosch (FCDB) door de KNVB, maar in de kern is deze ernstig misplaatst. Niemand hoeft uit te leggen dat oerwoud- en apengeluiden, bananenschillen en racistische scheldpartijen verschrikkelijk zijn en niet moeten gebeuren.

In heel Europa hangt een sfeer van uitsluiting van mensen die niet hier hun wortels hebben en dat geldt het sterkst voor hen die niet wit zijn gekleurd. Zij moeten het ontgelden in alle voetbalcompetities (en daarbuiten).

Het is lang geleden toen in Den Bosch de eerste twee voetballers uit Suriname kwamen. Dat was nog in de tijd van BVV. Ze konden niet voetballen, maar wat waren ze snel. Er klonken toen helemaal geen racistische geluiden; we genoten gewoon.

Er moet dus in al die jaren iets zijn veranderd, waardoor supporters zich zijn gaan permitteren om zich racistisch uit te laten. Dat hebben die supporters echt niet zelf uitgevonden. Er is bijvoorbeeld door diverse maatschappelijke en politieke groeperingen een sfeer opgebouwd waarbinnen een stemming tegen anders gekleurden gemakkelijk gedijt.

Sissend

Die groeperingen gaan zelfs verder, zij streven uitsluiting na van niet-blanken, ook al hebben die gewoon de Nederlandse nationaliteit. De politieke takken van deze groeperingen zijn salonfähig geworden en worden al tot regeren uitgenodigd. Dat maakt hun standpunten die uitsluiting beogen steeds toegankelijker, steeds een beetje acceptabeler.

Ik geloof niet dat bij een bezoek van Ajax een wedstrijd is stilgelegd, laat staan afgebroken als 'alle Joden weer aan het gas moesten'. Men weet zelfs hoe het dodelijke gas uit de leidingen kwam: sissend.

Dit is heel kort door de bocht de zieke sfeer die het mogelijk maakt dat supporters zich te buiten gaan aan afschuwelijke racistische scheldkannonades. Ook in het jonge verleden greep de KNVB allesbehalve adequaat in. Niks ervan. We lezen dat een voetbalclub melding maakt van een grensrechter die uitgescholden wordt voor Zwarte Piet, maar de KNVB verwijst naar de politie.

Anti-racismeplan

Nu zien we vier witte heren een anti-racismeplan presenteren: Ons voetbal is van iedereen. Ik ben het er hartgrondig mee eens dat we bergen gaan verzetten, dat racisme wordt uitgebannen, te beginnen in de sport.

Toen ik ruim 60 jaar geleden ging voetballen, luidde het adagium 'sport verbroedert'. Laten we dit afstoffen en er 'verzustert' aan toevoegen, één sportieve familie waar het om de sportman, vrouw of club gaat en niet om de kleur.

In deze nieuwe opzet, KNVB tezamen met de regering, waarin we elkaar ervan overtuigen dat ieder medemens er een is ongeacht de kleur, past helemaal geen bestraffing van FC Den Bosch. Dat is nu een ongepaste ouwerwetse reflex waarmee club en supporters worden weggezet als foute racisten. Dit roept verzet op bij club en aanhangers, omdat zij worden gestraft voor een cultuur die in alle stadions dominant aanwezig is. Daarmee wordt de plank volledig misgeslagen.

Nee, FCDB heeft na het incident met Mendes Moreira van Excelsior niet adequaat ingegrepen. Zoals nog nooit ergens adequaat is ingegrepen. Ook niet door de KNVB. En ja, FCDB heeft aanvankelijk het publieke racistische optreden vanaf de M-side trachten weg te moffelen. Maar er is geen club die zo veelvuldig en omvangrijk aan het kruis is genageld als FC Den Bosch. Er bestaat geen sportclub die daarvan nu meer is doordrongen dan Den Bosch zelf. Daarmee is dus een juist doel bereikt.

Als FCDB daarenboven ook nog eens wordt bestraft, dan wordt het doel ruimschoots voorbijgeschoten en getuigt dat van een groot gebrek aan inzicht in wat er maatschappelijk aan de hand is, onder het mom: 'Zie ons eens goed bezig zijn'.