Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

De wet, daar draaide het om

ColumnVooropgesteld: het was zijn schuld niet. Hij had de wet niet bedacht. Dat was een kwestie van politiek geweest. Van democratische besluiten. Welbeschouwd geaccordeerd door het volk dus.

 Hij had al die bepalingen en richtlijnen vooral goed gelezen. Nou ja, ook geïnterpreteerd natuurlijk. Want als de wet klip en klaar was geweest, niet voor meerderlei uitleg vatbaar, waren rechters niet nodig geweest. Hij was er ongetwijfeld goed in; weinig rechters in de wereld zijn immers bekwamer dan hier. Maar bij elk nieuwsbericht over de stikstofcrisis denk ik toch even aan hem, aan de rechter die deze zaak begin zomer bij de Raad van State had voorgezeten. Aan hoe hij zich zou voelen, toen en nu.

  1. Sinterklaas; al een teleurstelling voor het feest goed en wel begonnen is
    PREMIUM
    Column

    Sinter­klaas; al een teleurstel­ling voor het feest goed en wel begonnen is

    De zesjarige was er de hele week bezorgd over geweest. Sint Maarten én het eerste Sinterklaasjournaal binnen het tijdsbestek van één avond. Hoe moest hij dat agendatechnisch in hemelsnaam bol zien te werken? Maar mama is niet voor één gat te vangen – en KPN ook niet –, dus keken we na een geslaagde lampionnenoptocht, met onze tanden aan elkaar geplakt van al het snoep, het Sinterklaasjournaal nog even terug.