Dampen is geen roken.
Volledig scherm
Dampen is geen roken. © ANP XTRA

E-sigaret geen bewijs voor gezondheidsrisico's: Dampen spaart juist levens

OpinieDe auteur van dit artikel is Marco Sanders. Hij is eigenaar van de Impuls Vapeshop, de eerste tabakszaak in Eindhoven die de e-sigaret verkocht. 

De uitspraken van longarts Leon van der Toorn vallen slecht bij de verkoper van e-sigaretten.

'Longarts aangeklaagd voor poging tot moord wegens uitspraken in de media over verbod op e-sigaretten.' Zo zou een krantenkop er van ons wel eens uit mogen zien.

Wij moeten na alle commotie over de e-sigaret toch even van ons laten horen. Wat nu gebeurt, gaat echt veel te ver. Een longarts die op tv beweert dat e-sigaretten net zo slecht zijn als gewone sigaretten en een totaalverbod op e-sigaretten wil. Die zouden ze per direct moeten ontslaan en zijn titel als dokter moeten afpakken.

Er is onomstotelijk bewijs dat het gebruik van gereguleerde e-sigaretten en e-liquids minimaal 95 procent minder schadelijk is dan gewone sigaretten.

Daarnaast is er na tien jaar onderzoek nul komma nul bewijs dat de e-sigaret voor welke long- of hartaandoening kan zorgen.

Negatieve gevolgen

De uitspraken van longarts Leon van der Toorn kunnen zeer negatieve gevolgen hebben voor de algemene volksgezondheid. Wat nu gebeurt, is dat mensen die overwegen over te stappen van de gewone sigaret naar de e-sigaret, dat misschien niet gaan doen vanwege dit soort uitspraken. Of mensen die nu de e-sigaret gebruiken, gaan weer terug naar de gewone sigaret. En van roken word je wel echt ziek. Dat is inmiddels ruimschoots wetenschappelijk aangetoond.

Deze arts zorgt er dus indirect voor dat duizenden mensen in Nederland niet voor een beter alternatief kiezen en gewoon blijven roken.

Wij zouden zo graag met deze arts in discussie gaan. Hij zegt te spreken namens alle longartsen. Nog een leugen. Wij zijn in het bezit van getekende documenten van niet alleen longartsen en van cardiologen waarin zij aangeven achter de overstap van roken naar de e-sigaret te staan.

We hebben honderden verhalen van mensen die aangeven dat hun arts blij is dat ze zijn overgestapt naar de e-sigaret. Of dat hun arts aangeeft dat er een enorme verbetering qua longcapaciteit heeft plaatsgevonden sinds ze de e-sigaret gebruiken.

Keuring

Alle vloeistoffen voor de e-sigaret die in Nederland verkocht mogen worden, hebben een zeer strenge TPD-keuring doorstaan en zijn ruimschoots voorzien van de juiste waarschuwingen en bijsluiter. Geen land is zo streng qua wetgeving als Nederland.

Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Engeland, waar de markt aanzienlijk groter is en waar artsen en gezondheidsinstellingen de e-sigaret omarmen. Daar wordt al jarenlang onafhankelijk onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van e-sigaretten. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar gevoelens en aannames het beleid lijken te bepalen in plaats van wetenschappelijk onderzoek.

Dampen is geen roken. Dampen is bewezen 95 procent minder schadelijk te zijn. Dampen is geen ook opstap naar roken. Dampen is bewezen, de meest effectieve manier om te stoppen met roken. Dampen heeft de potentie om 1 miljard levens te redden de komende eeuw.