De Belgische minister Maggie De Block spreekt duidelijke taal.
Volledig scherm
De Belgische minister Maggie De Block spreekt duidelijke taal. © BELGA

Heldere taal: Blijf in uw kot

OpinieEen op de zes Nederlanders is laaggeletterd. En heeft dus behoefte aan duidelijke taal, niet aan vage. Dat schrijft Cees van Keulen uit Gerwen, die als voorlichter bij de TU/e werkte.

Iedereen is met corona bezig en iedereen doet zijn stinkende best om het virus buiten de deur te houden. Onze helden doen extra hun best om de doodzieke medemens weer op de been te helpen. Ik ben overtuigd van de goede bedoelingen van iedereen, op een paar uitzonderingen na.

Ook bij onze zuiderburen heeft het coronavirus toegeslagen. 'Blijf in uw kot!' zegt volksgezondheidsminister Maggie De Block. Zij studeerde af aan de VU Brussel als doctor in de genees-, heel- en verloskunde en was 25 jaar huisarts. 'Blijf in uw kot!' is zeker in Vlaanderen een bekende slogan geworden. In een interview voegde De Block er aan toe: ,,Ziet u een bezoeker met een snotneus in het hospitaal, gooi die persoon dan buiten.'' Duidelijke taal.

In ons land wordt andere taal gesproken. Hier horen we veel vage taal zoals groepsimmuniteit, intelligente lockdown, coronakuchers, social distancing en coronaquarantaine. Dit taalgebruik hoor ik dagelijks op radio en tv en lees ik op internet en in kranten. Ik ben geen laaggeletterde, maar met dergelijk woordgebruik kan ik niet uit de voeten.

In ons land hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dus een op de zes mensen in Nederland is laaggeletterd. Het minimale niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren beheersen zij niet. Het is goed om daar rekening mee te houden, zeker bij crisiscommunicatie.

Contactloos

Nog even terug naar Maggie De Block: ,,Als huisarts ben ik in de politiek gestapt om problemen vanuit de praktijk te verbeteren.'' Mijn advies: neem een voorbeeld aan haar. Spreek duidelijke taal. Zeg wat u bedoelt. Dit gratis advies is bedoeld voor iedereen en met name voor bestuurders, virusdeskundigen, communicatieadviseurs, tekstschrijvers, journalisten en redacteuren.

Mijn bescheiden bijdrage luidt: 'Stop contact!' Zoek alleen contactloos contact met elkaar.