Een beademingsapparaat in een extra intensive care-kamer.
Volledig scherm
Een beademingsapparaat in een extra intensive care-kamer. © ANP

Investeren in meer ic-plaatsen was niet zo eenvoudig

OpinieHad het kabinet zich beter kunnen voorbereiden op een calamiteit, waarvan niet zeker was dat die zou komen? Hein van der Reijden uit Veldhoven is oud-ziekenhuisdirecteur en zoekt een antwoord.

Vijftig procent kennis, honderd procent verwijten. Het kabinet wordt verweten dat het te weinig gedaan heeft met de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsstrategie uit 2019 over de voorbereidingen voor een pandemie met een griepachtig virus. Als oud-ziekenhuisdirecteur vraag ik mij af wat ik met een dergelijk advies had kunnen doen.

Extra intensive care-capaciteit vraagt naast de extra beademingsmachines ook meer specifiek ingerichte ruimtes in ziekenhuizen, meer ic-artsen, meer ic-verpleegkundigen en extra voorzieningen in de ondersteunende sfeer. Denk daarbij aan laboratoria, röntgenafdelingen en vele wegwerpartikelen die normaliter bij ic-patiënten gebruikt worden. Bij een ziekenhuis extra ic-ruimte bijbouwen vraagt gemiddeld een doorlooptijd van acht jaar.

Extra intensivisten opleiden kost zes jaar, waarvoor dan ook de budget-parameters van het ziekenhuis opgehoogd dienen te worden. Met betrekking tot extra ic-verpleegkundigen is er naast een extra opleidingsvraag nu al een algemeen tekort aan gespecialiseerd verpleegkundig personeel. Over wat dit voor druk zou geven op het reguliere zorgbudget hebben we het maar even niet.

Calamiteit

Tja, dan kan je zeggen: had de overheid niet meer beademingsmachines moeten inkopen? Gespecialiseerde apparatuur, waar elk ziekenhuis zijn eigen keuzes in gemaakt heeft; hoe zie je dat voor je? Hierbij mede in acht nemend dat dit alles als voorbereiding op een toekomstige calamiteit geregeld en bekostigd had moeten worden, voor iets dat niet zeker zou gebeuren.

Een forse verhoging van de budgetten voor de zorg voor dit doel had zo maar een forse discussie onder politici kunnen opleveren. Dezelfde politici die nu vinden dat het kabinet de ic-capaciteit zelf kan vermeerderen en dat het in gebreke blijft nu dit een probleem dreigt te worden.