Lezersbrieven | Piloten vliegbasis met zelfde gevaar als Russen | Gevallen voetballer roept om moeder, wielrenner om fiets
LEZERSBRIEVENEINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 10 juli in de krant verschenen.
Piloten vliegbasis doen zelfde gevaarlijke manoeuvres als Russen
De commandant van het Nederlandse fregat Evertsen noemt de vliegmanoeuvres van Russische straaljagerpiloten die op een afstand van circa 100 meter laag langs zijn schip vlogen, onprofessioneel en onveilig (ED 30-6). Als een van de piloten de controle zou verliezen, zou het vliegtuig – aldus de marineman – zomaar pardoes tegen zijn schip kunnen belanden.
Als wij bij Defensie melding maken van vergelijkbare tactische (oefen)manoeuvres van onze eigen luchtmacht met Hercules transportvliegtuigen op eveneens zeer lage hoogte dicht langs en zelfs recht over onze woningen nabij vliegbasis Eindhoven, wordt dit ter kennisgeving aangenomen en gebeurt er verder niets.
Overigens, de Russen zullen met de officiële Nederlandse klachten naar verwachting wel hetzelfde doen. Wat dit aangaat meet men bij Defensie echter met twee maten. Want als anderen (in dit geval de Russen) zoiets doen, veroordeelt onze defensieminister het als onverantwoord en agressief gedrag, maar als de eigen piloten iets soortgelijks uithalen is het kennelijk wel professioneel en veilig en dus toelaatbaar.
Maar wij hoeven als burgers toch niet aan vergelijkbare (vlieg)veiligheidsrisico’s te worden blootgesteld als de matrozen op de Evertsen, die naar ik aanneem welbewust gekozen hebben voor hun professie en voor de mogelijke gevaren die daarmee samenhangen?
Mars van der Bruggen, Wintelre
Cursus tuinonderhoud voor politici
Minister Grapperhaus vraagt zich in verband met de aanslagen af: ‘hoe moeten we het onkruid wieden?’ (ED 8-7). Hij gebruikt voor het op orde houden van onze samenleving de metafoor van het onderhoud van een tuin. Een samenleving leefbaar houden heeft inderdaad kenmerken van de zorg voor een tuin. Een tuin vraagt voortdurend aandacht, je moet tijdig zaaien, planten, wieden, snoeien, leiden en voeden. Wat woekert in toom houden, het zwakke en kwetsbare beschermen. Soortenrijkdom vergroot het tuinplezier. Een ‘laat maar waaien’ mentaliteit is funest want dan gaan planten woekeren, komen kleintjes in de verdrukking en is er alras geen doorkomen meer aan. De boel weer ‘in het gareel’ te krijgen, kost dan steeds meer inspanning. Misschien is het een goed idee om politici en ambtenaren een cursus ‘tuinonderhoud’ te laten volgen.
Maaike van Wijgerden, Geldrop
Allemaal ingeënt terugkijken op vrijheid
Nog een maandje of zo, dan zijn we allemaal ingeënt. Nu al zie ik dat de remmen los gaan. Dansen met Janssen. Zelf vrees ik dat we weer meer mogen. Binnen zitten. Terugkijken op een vrijheid die we niet meer hebben. Als we aan het eind van het jaar allemaal zijn ingeënt.
Oscar van Schijndel, Eindhoven
Exporteer niet melk maar technologie
Hein Schumacher, ceo van zuivelgigant FrieslandCampina stelt ‘Nederland loopt technologisch voorop met haar melkveehouderijen. Elk pak melk dat wij minder exporteren, wordt dan in het buitenland met een veel grotere ecologische voetafdruk gemaakt’ (ED 7-7). Áls dat echt zo is, dan is het ecologisch toch veel beter om richting buitenland dit structureel aan te pakken? Dus niet alsmaar pakken melk blijven exporteren (vervuiling door vervoer), maar onze kennis en technologie exporteren! Dan kunnen andere landen zelf in hun melkbehoefte voorzien. Het resultaat is een kleinere ecologische voetafdruk daar, hier, en mondiaal! En in Nederland minder melkvee, dus minder stikstofvervuiling en daarmee minder risico op schade aan onze gezondheid en aan de natuur.
Gea van Beers, Eindhoven
Maak eind aan stikstof- koolstof demagogie
De toekomst van de boeren staat op het spel (ED 5-7). Minder boerderijen betekent een kleinere veestapel en minder vlees in de supermarkt tegen hogere prijzen. Dit beleid is in strijd met de belangen van de doorsnee burger en het is de politiek die aan deze stikstof-koolstof demagogie een eind moet maken.
Theo Beerens, Eindhoven
De vervuiler betaalt niet maar krijgt
In Nederland geldt duidelijk niet ‘de vervuiler betaalt’. Boeren die goed zijn voor het grootste aandeel in de stikstofproblematiek en verantwoordelijk zijn voor het misbruiken van miljoenen dieren worden, indien gewenst, uitgekocht. Nertsenfokkerijen die garant staan voor een heleboel dierenleed krijgen, nu ze moeten sluiten, een zak geld. KLM die ervoor zorgt dat hun CO₂ alleen maar stijgt en niets doet met het klimaatakkoord, werd beloond met staatsteun, die voornamelijk ook nog verdwijnt in de zakken van de aandeelhouders. Als een willekeurige burger een van bovenstaande acties zou ondernemen dan zou deze per direct bestraft worden en aan de schandpaal worden genageld.
G. Jonkers, Eindhoven
Dingen die we hier als onmogelijk beschouwen
Wat Frans Keser schrijft over het ontbreken van corona controle in het buitenland klopt (ED 3-7). Wat ons verder opviel aan onze vakantie in Oostenrijk was dat zich in Duitsland op de linker autobaan nog steeds een race afspeelt tussen de 3 Duitse grote automerken. Verder zien we hoe de bruinkoolwinning het Duitse landschap op zijn kop zet! In Oostenrijk zien we de mesthopen langs de doorgaande weg. Veel kleine boerenbedrijven, gesteund met bergboer-subsidie, laten hun enkele koeien het jaar rond op stal om zoveel mogelijk stalmest te verkrijgen. De dunne fractie wordt massaal, wanneer er regen dreigt, als een waaier bovengronds verspreid. Na een tocht van nog geen 900 kilometer hebben we veel dingen beleefd die wij hier als onmogelijk beschouwen.
Michel van Acht, Sint-Oedenrode
Gevallen voetballer schreeuwt om moeder, wielrenner om fiets
Voetbal verbroedert (Opinie 3-7). Ik neem aan dat dit op het publiek gedoeld is, want op het veld kan ik het niet vinden. Ikzelf heb tijdens dit EK meerdere pogingen gedaan om wedstrijden te kijken. Voorlopig de laatste voor mij was België-Italië.
Spelers die zich aanstellen om de scheidsrechter te bedriegen en dus proberen de tegenstander te ‘naaien’. Het ziet er voor mij niet uit als sportief en verbroederend. Mocht de scheidsrechter een beslissing nemen die niet naar wens is, dan is het de normaalste zaak om met een boze blik en wat vuile woorden en gebaren met het halve team verhaal te gaan halen bij de man die continu zijn best moet doen om autoriteit uit te stralen.
Echt niet alleen de Italianen beheersen dit theatrale gedrag. Zelfs de verslaggever gaat er in mee, door te zeggen dat het een ‘nette actie’ is wanneer een speler gaat liggen zonder dat er iets gebeurde om zo toch de vrije trap te verdienen. Chapeau!!
Geef mij maar wielrennen, een sport waar aanstellen niet wordt getolereerd omdat je dan alleen jezelf en je eigen team naait. Je ziet wanneer wielrenners vallen, ze het liefst heel snel weer opstaan om weer door te gaan ondanks de vaak serieuze blessures. Wielrennen is een sport waar renners zich opofferen voor hun ploeg, en je niet gewisseld kan worden na driekwart van de wedstrijd wanneer je moe bent.
Zoals wijlen Gerrie Knetemann ooit mooi zei: “Als een voetballer valt, schreeuwt ie om z’n moeder, als een wielrenner valt schreeuwt ie om z’n fiets.”
Dirk Habraken, Eindhoven
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VAN DE LEZER
Brieven Ι Bizar atletiekdak Ι Lamme Red Bull-drinkersΙ Ι Das gewoon aanpakken
Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via vandelezer@ed.nl. Hieronder een selectie van wat we de laatste dagen in onze mailbox kregen.Cranendonck, Eindhoven, Deurne, Son en Breugel, Helmond, Someren, Bladel, Oirschot, Gemert-Bakel, Eersel, Bergeijk, Laarbeek, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Veldhoven, Asten, Waalre, Reusel-De Mierden, Valkenswaard -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMColumn
Loskomen van de aarde en omgeven worden door mijn favoriete kleur blauw
Zweef jij nog? Onze krant vroeg dat op de website aan de lezers. Met plezier beantwoord ik die vraag met een welgemeend ja.Eindhoven -
PREMIUMVAN DE LEZER
Journalistiek wil politiek dicht bij de mensen brengen, maar hoe doe je dat?
EINDHOVEN - We mogen weer naar de stembus, dit keer voor Provinciale Staten en de Waterschappen. Voor journalisten brengen verkiezingen vaak een lastig dilemma met zich mee. We willen en moeten erover publiceren, terwijl het er op de meeste feestjes nauwelijks over zal gaan. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Een permanente piep, vet man!
Het is minstens twintig jaar oud, maar voor mij nog steeds een iconisch filmpje. Op een weiland zie je in de verte een aantal auto’s staan. Voornamelijk door woeste spoilers en excessieve velgen vernederde Volkswagen Golfjes en BMW’s. Bij de camera staan wat onrustig wiebelende jongens. Type thuiswonende, vrijgezelle petjes met hoodie.Helmond, Eindhoven -
-
-
PREMIUMColumn
Het drama van Veere voltrok zich voor haar ogen, hij ging als een speer, zij niet
We hadden het tijdens het redactieoverleg over een jong kind met sportieve ambities. Het mannetje was twaalf. Hij had het bij het skiën al ver gebracht. Zo kwamen we op jong talent. Hoe ontdek je dat op jonge leeftijd?Eindhoven -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.