Méér sociale huurwoningen; Geef gas bij het bouwen, zeker nadat kabinet verhuurdersheffing afschaft
INGEZONDEN OPINIEEERSEL - Er wordt moord en brand geschreeuwd over de gestegen huizenprijzen. In feite is de stijging begonnen na 2013. Veel woningen die te koop staan, worden nu door kopers fors overboden. Dit is uiteraard een ultiem voorbeeld van marktwerking; vraag en aanbod.
Er zijn nu al 300.000 woningen te weinig en volgens veel politici loopt dat op tot een miljoen woningen. Dus, vinden zij simplistisch, moeten we snel die miljoen huizen bij gaan bouwen.
Dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn bijzonder veel knelpunten in de snelle realisatie van die nieuwe woningen. Om er een paar te noemen: gebrek aan bouwgrond, gebrek aan bouwvakkers, stikstofuitstoot en dat het bouwen van huizen ontzettend veel extra CO2-uitstoot met zich meebrengt de komende jaren.
Woningtekort vet probleem
Het woningtekort is dus een vet probleem, waar mensen met lage inkomens en jonge mensen het hardst door getroffen worden. Er zijn voor hen veel te weinig sociale huurwoningen. Bovendien zijn daardoor de huren in de particuliere sector veel te hoog. Daarom moeten ze wel proberen om een huis te kopen.
Hoe is deze situatie ontstaan? In de periode 2002-2014 zat ik zelf in de lokale politiek van Eersel. Het was in die tijd al duidelijk dat er een grote groei van het aantal kleine (eenpersoons)huishoudens aan zou komen. We wisten dus toen al dat we veel woningen moesten bouwen voor kleine huishoudens met een smalle beurs, met name sociale huurwoningen. Maar wat we wisten werd gewoonweg niet gedaan. Dat had een paar redenen.
De verhuurdersheffing heeft veel negatieve gevolgen gehad, de huren stegen sterk en nog erger is dat het aantal sociale huurwoningen enorm is afgenomen
Op de eerste plaats deed het marktdenken ook zijn intrede bij gemeentes. Aan bouwplannen moest de gemeente geld verdienen. Daarom werd in de meeste bouwplannen het aandeel starterswoningen en sociale huurwoningen zo laag mogelijk gehouden. Ook voor projectontwikkelaars was het helemaal niet lucratief om voor het lage segment te bouwen. Daarnaast was het zo dat woningcorporaties er steeds minder zin in bleken te hebben om sociale huurwoningen te bouwen.
De regering van Rutte II deed daar in 2013 nog een schep bovenop. VVD-minister Blok drukte in dat jaar de verhuurdersheffing erdoor. Eigenaren (doorgaans woningcorporaties) van sociale huurwoningen moesten een extra belasting gaan betalen. Om de kosten van de heffing te dekken mochten de corporaties de huren ruim boven de inflatie verhogen. Aanvullende dekking moesten de corporaties halen uit lagere bedrijfslasten en verkoop van sociale huurwoningen.
Veel negatieve gevolgen
Deze verhuurdersheffing heeft veel negatieve gevolgen gehad. Op de eerste plaats stegen de huren sterk. Nog erger is dat het aantal sociale huurwoningen enorm is afgenomen. Dat de verhuurdersheffing deze rampzalige gevolgen zou hebben, was vanaf het begin bekend. Desondanks eiste Rutte bij het aantreden van zijn derde kabinet dat de verhuurdersheffing overeind zou blijven.
Gelukkig is er nu een meerderheid in de Kamer die de verhuurdersheffing wil afschaffen. Niet dat die alle andere problemen in de bouw zal doen opheffen. Die zijn daarvoor te groot. Wel moeten de gemeentes en de corporaties eerst en vooral beginnen met de bouw van sociale huurwoningen. Daar is de allergrootste behoefte aan. Bovendien zal dat leiden tot minder hoge huren in de vrije sector en minder druk op de markt van koopwoningen in het lagere segment.
Jeanne Versmissen-Adriaans is oud-wethouder en oud-raadslid gemeente Eersel
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
We horen Freddie Mercury zingen in het bos! Hij leeft!
De avond valt. In deze tijd van het jaar vinden er weer overal festivals plaats en de schemer is een mooie aanvangstijd voor een concert, maar niet waar wij ons bevinden. Bovendien hebben we nergens kaartjes voor. We bevinden ons te midden van dicht struweel aan de Elbe. We komen terug van een bezoek aan de bever. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Rijk moet maar lenen om teveel betaalde belasting in box 3 terug te betalen aan gedupeerden
EINDHOVEN - De politiek worstelt met de vraag wie gecompenseerd moet worden voor de teveel betaalde belasting op vermogen in box 3. Dat mag eigenlijk geen vraag zijn: iedereen die door de overheid benadeeld is. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
PREMIUMcolumn
‘Je bent hier bij God de Bijl maar ik denk dat je fout zit’.
Ik kan me zo voorstellen. Over een aantal jaren. ‘Zo, de Bijl, je bent hier bij God aan de deur, op de hoogste etage, maar misschien zit je fout. Ik haal de gegevens er even bij. Petrus haal jij de laptop even? Neem een stoel. Dorst? Ik heb een glaasje water voor je de Bijl, als je wilt. De koffie is te duur tegenwoordig, daar moet ik zuinig mee zijn. Eens even kijken. Katholiek boerengezin. Rosmalen. Gedoopt. Misdienaar geweest de Bijl, zie ik hier, maar ‘omdat het moest van thuis’. Dat is dan geen plusje helaas. En verder; matige student, zittenblijver. Dat mag hoor de Bijl, we hebben allemaal zo onze slingerweg naar volwassenheid afgelegd. Maar toen ben je vanaf je 24ste in Gods natuur gaan werken! Dat is interessant de Bijl. Dat doet me goed. Eens kijken of je mijn en jullie belang uiteraard, goed hebt gewaarborgd. Je hebt dat meer dan veertig jaar met hart en ziel gedaan lees ik hier. Mooi. Dan zal er wel veel natuur zijn bijgekomen. Eens zien. Nee, nee, nee het is alleen maar minder geworden. Wat heb je in Godsnaam gedaan al die tijd? Zitten slapen? Of in overlegjes over de problematiek gepraat? Ik zie: ‘minder natuur in oppervlak, minder in biodiversiteit’. Tweederde minder insecten! Wat heb jij daartegen gedaan de Bijl? Jij werd toch betaald om mijn erfenis goed te beheren? Een bloemenrandje ingezaaid? Onvoldoende he? En wat zie ik hier verder staan: ‘plaggen en begrazen van vergraste hei om de nadelige stikstofinvloeden te beperken’. Beetje dweilen en poetsen aan de achterkant hè de Bijl. Gezapig. Je had, om in voetbaltermen te spreken een agressieve spits moeten zijn in plaats van een luie verdediger. -Trouwens jammer hè van PSV, weer geen landskampioen-. Sorry, ik dwaal af-. Nog wat lezinkjes gegeven zie ik om de mensen voor te lichten. Af en toe een stukje in de lokale krant over het belang van de natuur. Nog veel mensen kunnen bekeren de Bijl? Nee he? Ga je maar op de benedenverdieping melden, hier heb je niks te zoeken. Volgende! -
PREMIUMColumn
De Nokia, de koelkast in de mobieltjeswereld
Tot een jaar geleden had ik een Nokia, zo’n klein mobieltje waar je alleen de belangrijkste dingen mee kunt doen, zoals bellen en berichtjes sturen en ontvangen. Ik had hem twintig jaar. Ik herinner me nog goed dat ik in het centrum van Eindhoven in de telefoonwinkel zei: ik ben een kluns, dus wil ik het meest simpele apparaat. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Burgerberaad past bij grootstedelijke ambitie | ‘Op televisie speelt FCE in de Eredivisie’
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die dinsdag 17 mei in de krant verschenen.