Mening | Integriteit is voorwaarde voor een goed lokaal bestuur; spreek elkaar aan op niet-integer gedrag
INGEZONDEN OPINIEEINDHOVEN - Hoe kun je als bestuurder lokale belangen dienen en er tegelijk niet in verstrikt raken? Bestuurders beogen een cultuur met heldere spelregels. Je dient elkaar aan te spreken op niet-integer gedrag.
De kwaliteit van het openbaar bestuur is in hoge mate afhankelijk van de integriteit van zijn bestuurders. De Politieke Integriteitsindex meet al jaren het aantal integriteitskwesties. Belangenverstrengeling scoort het hoogst, maar ook ongewenste omgangsvormen vormt een belangrijke categorie. Het aantal affaires komt jaarlijks gemiddeld op zo’n 45. Jaren waarin gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden, scoren traditioneel hoog omdat voorheen onbekende personen als kandidaat- politicus ineens in de spotlight staan.
15 procent van de raadsleden bedreigd
De maatschappelijke aandacht voor integriteitsvraagstukken is groot. Of het nu om een directeur van een voetbalclub, een zangcoach of een parlementariër gaat, men is het erover eens dat integriteit niet ter discussie mag staan. Dat geldt temeer voor democratisch gekozen volksvertegenwoordigers, zoals raadsleden, die een controlerende rol hebben ten aanzien van het bestuur. Een rol die niet altijd even makkelijk is. Zo wordt 15 procent van de raadsleden bedreigd. Dit kan achteraf plaatsvinden, naar aanleiding van het handelen van een raadslid. Maar het kan ook vooraf gebeuren, om zo het stemmen van een raadslid te beïnvloeden of informatie te verkrijgen. En in dat geval kan de integriteit van een raadslid in het geding zijn.
Integriteit is geen prominent thema in verkiezingstijd. Opvallend, want integriteitskwesties hebben een groot effect op het dalende vertrouwen van de burger in de overheid. Bovendien komt het overal en vaak voor: gemiddeld eens per week speelt zich een vraagstuk rondom integriteit af op lokaal niveau. Integriteit is meer dan je aan de regels houden, want juridisch juist handelen betekent niet altijd dat het bestuurlijk-ethisch ook juist is. Bij integriteit gaat het om gedrag, normen en waarden. Alle reden dus om er aandacht aan te besteden in de politiek- bestuurlijke arena. Hoe kun je als lokale bestuurder de lokale belangen dienen en er tegelijkertijd niet in verstrikt raken? En welke rol speelt de kiezer daarbij?
Raadsleden zitten niet in een ivoren toren, maar wonen gewoon bij de mensen in de straat, dat kan ook leiden tot ‘te dichtbij’
De gemeente is de bestuurslaag die het dichtst bij haar inwoners staat. Letterlijk, want gemeenteraadsleden en het college van B&W dienen in principe te wonen in de gemeente waarin zij besturen. De gedachte hierachter is dat zij op die manier optimaal met de voeten in de lokale klei staan. Bovendien brengen vrije verkiezingen met zich mee dat de drempel voor verkiesbaarheid laag is. Behalve de - minimale - ingangseisen die de wet stelt, is er geen selectie aan de poort. Daarnaast is het raadslidmaatschap een deeltijdfunctie, raadsleden oefenen naast hun werk als volksvertegenwoordiger ook andere werkzaamheden uit. Dat leidt tot een dubbelrol: die van lokale bewoner en die van lokale bestuurder. Met als voordeel dat lokale kennis en ervaring vanuit nevenfuncties politieke besluitvorming ten goede komen. Raadsleden zitten niet in een ivoren toren, maar wonen gewoon bij de mensen in de straat. Hierdoor zijn zij zichtbaar en benaderbaar, wat de band tussen kiezer en gekozene positief beïnvloedt.
Maar er zijn ook nadelen. Besluitvorming mag niet uitgaan van individuele belangen, een volksvertegenwoordiger moet handelen in het licht van het algemeen belang. En nabijheid kan ook leiden tot ‘te dichtbij’, denk aan het voorbeeld van bedreigde raadsleden.
Raadslid met een risicoprofiel
Hoe kan nu worden voorkomen dat bepaalde personen tot raadslid worden gekozen van wie bekend is of kan zijn dat zij door hun gedrag een risicoprofiel hebben? Bepaalde zaken zijn duidelijk geregeld in de wet. Zo zijn enkele functies onverenigbaar en moeten nevenfuncties openbaar worden gemaakt. Maar wat juridisch is geregeld, vormt slechts de ondergrens en die is niet altijd even helder. Zo stelt de Gemeentewet dat een raadslid niet mag meestemmen over een voorstel waarbij hij of zij rechtstreeks persoonlijk betrokken is. Maar de exacte definitie van de mate van betrokkenheid is niet in beton gegoten.
Kandidaat-raadsleden zijn uiteraard zelf primair verantwoordelijk voor hun eigen integere gedrag. Politieke partijen hebben een aantal instrumenten om dit te toetsen, denk aan het opvragen van een cv, referenties of een VOG. Dit is echter geen verplichting en wordt wisselend toegepast. ‘We kennen de mensen, dus hoeven we hen niet te screenen’, is een veelgehoorde reden. Bovendien liggen de kandidaat-raadsleden niet voor het oprapen, dus wil men de drempel niet onnodig hoog maken. Er ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer waarin wordt gesproken over het verduidelijken van belangenverstrengeling en het versterken van de positie van de Commissaris van de Koning zodat deze adequaat kan ingrijpen wanneer nodig. Maar in dat geval is het kwaad vaak al geschied. Voorkomen is beter dan genezen, wat pleit voor de structurele inzet van instrumenten rondom screening van kandidaat-raadsleden.
Partijen maken vaak duidelijk wat zij willen, maar veel minder duidelijk is hóé zij dat gaan doen
We gaven al aan dat integriteit geen onderwerp is dat verkiezingsprogramma’s domineert. Partijen maken vaak duidelijk wat zij willen, maar veel minder duidelijk is hóé zij dat gaan doen als het gaat om de manier van besturen: de bestuurscultuur. Dat is een onderwerp dat zich moeilijk in wetten en regels laat gieten. Het gaat erom dat bestuurders met elkaar een cultuur beogen waarin de spelregels helder zijn en men elkaar aanspreekt op niet-integer gedrag. Niet alleen over afspraken rondom nevenfuncties, maar ook over hoe men met elkaar omgaat in het politieke debat. Verstoorde verhoudingen stralen immers af op het aanzien van het hele gemeentebestuur.
Afspraken handhaven
Integriteit is een onderwerp dat iedereen aangaat en waarbij iedereen een verantwoordelijkheid heeft. Hoe een gemeenteraad daarmee om wil gaan, kan zich laten vertalen in duidelijke, gezamenlijke afspraken. Een speciale rol hierbij is weggelegd voor de burgemeester, die de wettelijke taak heeft om toe te zien op de integriteit van het gemeentebestuur en gemaakte afspraken handhaaft. De kwaliteit van dat optreden is echter sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gemaakte afspraken en bijbehorende procedures. Het valt daarom sterk aan te bevelen om voorafgaand aan de formatie van het nieuwe bestuur aandacht te besteden aan dit onderwerp. Niet alleen met de beoogde coalitiepartijen, maar met alle raadsleden. Een gesprek over wat ‘juist’ is, vraagt om niet-politieke afwegingen in een veilige omgeving.
Een integer bestuur kent naast instrumenten en procedures ook een bestuurscultuur waarin dat alles tot stand komt. Waarin het bestuur beschikt over zelfreinigend vermogen en een continu gesprek mogelijk is over integriteit. Het is aan de leden van dat bestuur om daar invulling aan te geven en aan de kiezer om het mee te nemen in de afweging in het stemhokje.
Mr. Rosanne Franken is gemeentesecretaris/algemeen directeur bij de gemeente Waalre en buitenpromovenda aan Tilburg University. Prof. Philip Eijlander is hoogleraar staats- en bestuursrecht aan dezelfde universiteit.
Dit is deel 2 uit een serie, op 1 maart verscheen ‘Kiezer wil concrete info over plannen en samenwerking’ van dezelfde auteurs op ed.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Monsieur en madame vochten elkaar de Franse ‘quitte’ uit
Eind vorig jaar werd ik gebeld door een enthousiaste Franse vriendin. Ze vertelde dat ze vakantieplannen aan het maken was voor een Caraïbisch eiland. Wel een Frans eiland, want daar hadden ze normale kaas en stokbrood. En je verstaat de mensen, want als Française ga je niet op een Engelstalig eiland rondwandelen als er een meer dan geschikte Franse versie van is. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Goed licht kan helpen tegen de winterdip en zorgt dat je blauwe maandag (blue monday) goed doorkomt
EINDHOVEN - De feestdagen zijn voorbij, het is kil, nat en donker, we zitten het liefst binnen. Toch heb je dagelijks een portie goed licht nodig: het maakt je energieker, blijer en gezonder. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Kerstvakantie: voor journalisten een uitdaging, en na de stilte komt de storm
EINDHOVEN - Overvolle agenda’s, lange files en mailboxen die overlopen. De kerstvakantie ligt amper een week achter ons maar is al bijna weer vergeten. Een raar idee dat we vorige week nog zorgen hadden over het nieuwsaanbod. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUMColumn
Waren clubs en idolen in het voetbal zich maar iets meer bewust van hun voorbeeldfunctie
U staat er misschien niet bij stil, maar elke zaterdagochtend worden er op talloze onbeduidende veldjes aan de rand van dorpen en steden heuse WK-finales gespeeld. Op het scherpst van de snede. Door jongetjes vanaf een jaar of zeven. -
PREMIUM
Alles voor de vogel, dus het onderhoud van mijn tuin staat op een laag pitje
Twee huismussen, één roodborst, twee pimpelmezen en op de valreep een merel, zwart met fel oranje snavel: het mannetje. Ik noteerde dit op een kladblok en toen was het half uur om. Zo leverde ik zondagmiddag mijn bijdrage aan de Nationale Tuinvogeltelling.