Mening | Ongenode gast Parkinson met stroomstootjes buiten zetten met ‘deep brain stimulation’
INGEZONDEN OPINIEVELDHOVEN - In de spreekkamer in 2007 had de neuroloog al snel door dat het Parkinson is. Ik schrok me te pletter. Ik was 55 jaar en zat nog vol ambitieuze plannen. Een chirurgische ingreep met deep brain stimulation zorgde jaren later gelukkig voor een iets betere kwaliteit van leven.
De Ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij de medische wereld na jaren van onderzoek niet verder komt dan symptoombehandeling. Het zorgt niet alleen voor trillen van de ledematen, het grijpt overal in waar spieren bij betrokken zijn.
Het is een stoornis in het hersengebied substansia nigra (de zwarte kernen). De receptoren, die de stof dopamine aanmaken, breken af. Wat precies de oorzaak is is onbekend, maar als 75% van deze kernen zijn vernietigd ontstaan de klachten. Omdat de eerste aangedane zijde het sterkst aangetast voelt is de andere in hevigheid minder echter beide zijden volgen het zelfde traject. Een niets ontziende afbraak van de motoriek, met als eerste symptomen verlies van reukvermogen, microschrift, strak gelaat, trillen van armen en benen en later ook de gelaatspieren, spierstijfheid, bewegingstraagheid, problemen met de balans, obstipatie, blaasproblemen, slaapproblemen, slikken, cognitieve achteruitgang. Risicio op een longontsteking omdat men het voedsel niet meer weggeslikt krijgt en het ontwikkelen van dementie.
Ongenode gast die mijn leven binnenstapt
Ik zie het als een ongenode gast die op een uiterst confronterende wijze mijn leven binnenstapt. Dagelijks bij het wakker worden word ik er aan herinnerd dat we er een huisgenoot bij hebben. Door de innige omhelzing laat hij ook duidelijk merken dat hij niet van zin is op te hoepelen, maar definitief deel uitmaakt van mijn leven.
Dankzij een Zweedse wetenschapper Arvid Carlsson die in 1951 aantoonde dat de stof levodopa de bloedhersenbarierre kan doorbreken en eenmaal aangekomen in de hersenen kan deze levodopa omgezet worden in dopamine de broodnodige transmitter die de Parkinson symptomen doen verminderen. Sinds 1951 is er geen vergelijkbare stap gezet in het ontstaan, oorzaak en behandeling van Parkinson. Ondanks het vele geld dat er in onderzoeksprogramma’s gestopt wordt is er schrikbarend weinig vooruitgang geboekt men komt niet verder dan wat symptoombestrijding.
Twee elektroden in de hersenen krijgen van een stimulator stroomstootjes die Parkinson verschijnselen verminderen
In 2014 moest ik stoppen met werken omdat het niet meer te doen was. In vijf slikmomenten gebruikte ik 32 pillen per dag. Op internet zag ik een documentaire van Charles Groenhuizen over deep brain stimulation (dbs) die ik talloze malen afdraaide in mijn hoofd en op tv. tijdens een operatie worden twee elektroden in de hersenen ongeveer 12 cm diep ingebracht en verbonden met een stimulator die onderhuids onder het sleutelbeen is aangebracht. Deze stimulator geeft stroomstootjes aan de elektroden in de hersenen. Door met een zender contact te maken is het mogelijk de stroomsterkte en de frequentie aan te passen. Dit geneest Parkinson niet, het is symptoombestrijding om de patiënt een betere kwaliteit van leven te geven.
Impact van de operatie was enorm
Omdat in het St Lucas ziekenhuis in Gent geen wachttijd is werd de operatie hier gedaan onder leiding van mijn Nederlandse neuroloog en twee neurochirurgen. De impact van de operatie was enorm. Toen we naar huis reden na uit het ziekenhuis ontslagen te zijn dacht ik: die ongenode huisgenoot krijgt een schop onder zijn kont en ik flikker hem het huis uit. Dat is niet gelukt, maar een betere motoriek, van 32 naar 8 pillen per dag, weer fietsen, lopen, autorijden. Zelfs nu zeven jaar later merk ik het dagelijks.
Maar wat ik ook merk is dat het proces van Parkinson door gaat. Het is een progressieve ziekte waar je oud mee kunt worden maar vraag niet hoe, je partner verandert in een verzorgende waar alle romantiek uit is verdwenen. En dat is nog het beste perspectief. Je kunt ook door alles en iedereen verlaten in een verzorgingshuis terechtkomen en ik hoop dat me dat niet overkomt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Zulke mooie plannen bij Helmond Sport, maar wat zet het ED erboven? Een zure kop!
EINDHOVEN - Krantenkoppen kunnen een verhaal maken of breken. Maar ze zijn vrij kort en daardoor niet altijd voldoende genuanceerd. Dat levert regelmatig gedoe op. Zoals vorige week, toen we een verhaal over de toekomstplannen van Helmond Sport brachten. -
PREMIUMColumn
Het was in die straat langs het water, dat ik mijn eerste liefde kwijtraakte
In de jaren tachtig liep ik over de Oudeschans in het centrum van Amsterdam richting de Montelbaanstoren. Ik kende die naam toen niet, maar zag hem later terug op schilderijen. De omgeving kende ik maar al te goed, want het was in die straat langs het water, dat ik mijn eerste liefde kwijtraakte en gebroken terug treinde. -
PREMIUM
De droevige Engelse prins Eddy legde het aan met actrices, danseressen en prostituees
Onlangs zagen we prins Charles op de troon van zijn moeder zitten. Hij mocht ook een keer. Misschien is het daarom dat ik getroffen werd door het droevige relaas van de Engelse prins Eddy. De man stierf in 1892 en werd maar 28 jaar oud. Edward, ofwel Eddy, was in zijn tijd de tweede in lijn voor de opvolging van de Engelse koningin Victoria. Zijn vader, ook een Edward (veel fantasie hebben ze niet), beter bekend als Bertie, was de prins van Wales en de nummer een op de lijst. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Gepensioneerde van nu heeft maar weinig pensioenpremie betaald; in 20 jaar drie keer zo hoog
GELDROP - Door de stijgende rente neemt de dekkingsgraad van pensioenfondsen toe. Gepensioneerden roepen al jaren dat ze achtergesteld worden en zijn er nu als de kippen bij om die ruimte te claimen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMColumn
Wilde bloemen en een regenton, is dat te veel gevraagd?
Voor mij persoonlijk kan het niet droog, warm en zonnig genoeg zijn. Vooruit, af en toe een klein wolkje voor de natuurlijke huidbescherming, maar niet te veel. Warm en bewolkt, daar heeft niemand iets aan. Ideaal als het dan ’s nachts zachtjes een paar uur regent. Zodat het water langzaam de grond intrekt en niet wegstroomt, zoals bij harde stortbuien gebeurt.