Mening | Provincie geef in omgevingsverordening kippenhouders kans op stap naar 1 ster Beter Leven
INGEZONDEN OPINIEEINDHOVEN - De nieuwe Omgevingsverordening kan een obstakel worden voor pluimveehouders die hun stal willen aanpassen om de Beter Leven-kip met 1 ster aan supermarkten te leveren.
Alle grote supermarktketens in Nederland willen vanaf 2023 alleen kippenvlees verkopen dat minimaal voldoet aan de criteria van 1 ster Beter Leven. Onder meer boerenorganisatie ZLTO en de Dierenbescherming doen daarom een dringend beroep op de provincie om onnodige drempels weg te nemen. Duurzame productie verdwijnt anders naar het buitenland en Brabantse boeren zullen noodgedwongen moeten kiezen voor een productie van grote aantallen snelgroeiende kippen voor de export.
Duurzamer en diervriendelijker productie
Het streven van de supermarktketens biedt voor Brabantse boeren een uitgelezen kans de overstap naar duurzamer en diervriendelijker productie te maken. De gevolgen zijn louter positief: verbetering van dierenwelzijn, meer zekerheid voor vleeskuikenhouders, minder vleeskuikens per stal en daardoor minder milieubelasting. Iedereen tevreden, zo zou je denken. Helaas is de Brabantse bestuurlijke en juridische werkelijkheid weerbarstig.
Voor de Beter Leven-kip moet een overdekte uitloop aanwezig zijn en daar wringt vooral de schoen
Want voor de Beter Leven-kip moet een overdekte uitloop aanwezig zijn. En daar wringt vooral de schoen. Waar in alle andere provincies in zo’n geval een simpele melding of bouwvergunning volstaat, moeten Brabantse vleeskuikenhouders voldoen aan extra regels. Zo is er de staldering; eerst stalruimte slopen en dan pas nieuwe bouwen. Of de ‘Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij BZV’, die bepaalt dat uitbreiding enkel mogelijk is als een complexe toetsing plaatsvindt op onder meer volksgezondheid, dierenwelzijn, geur, fijnstof en kringlopen.
Dit zijn belangrijke thema’s, maar de provincie moet nu een uitzondering maken en zorgen dat deze ingrijpende eisen niet gelden voor vleeskuikenbedrijven die overstappen naar 1 ster Beter Leven keurmerk. Immers: een forse afname van het aantal vleeskuikens leidt sowieso tot minder emissies, hoger dierenwelzijn en een betere leefomgeving.
Scharrelomgeving met overdekte uitloop
De Provincie heeft een uitgelezen kans om de door haar geambieerde transitie naar een duurzamere veehouderij, vastgelegd in het ontwerp Beleidskader Landbouw en Voedsel, versneld waar te maken met minder negatieve effecten van de vleeskuikensector op de leefomgeving.
Wij wijzen op de grote voordelen van het 1 ster Beter Leven keurmerk voor zowel dieren, boeren als omwonenden en natuur. Miljoenen Brabantse vleeskuikens kunnen straks een beter leven krijgen; in een scharrelomgeving met een overdekte uitloop is ruimte voor natuurlijk gedrag en ervaren ze het natuurlijke ritme van dag en nacht en van de seizoenen. Het maximale aantal van 12 dieren per m2 steekt positief af tegen de gemiddeld 20 kuikens per m2 in de gangbare vleeskuikenhouderij. De dieren groeien bovendien langzamer en natuurlijker, wat leidt tot een langer leven en vrijwel geen antibioticagebruik. En door een lagere eiwitbehoefte is er minder soja in het voer nodig wat bijdraagt aan terugdringing van ontbossing.
We verlagen zo de pluimveestapel in Noord-Brabant, wat binnen een paar jaar tot een halvering van het aantal vleeskuikens kan leiden
Voordelen zijn er nadrukkelijk ook voor de pluimveehouders. Zij krijgen in vaste ketens meer zekerheid over hun bedrijfsvoering en dus hun inkomen. De supermarkten werken samen in vaste ketens en daar horen afspraken bij over een meerjarig contract met de boeren en een eerlijke prijs voor de kippen. Hiermee kunnen de boeren investeren in dierenwelzijn, verduurzaming van hun bedrijfsvoering en verbeteringen voor het milieu. Marktconform verlagen we zo de pluimveestapel in Noord-Brabant, wat binnen een paar jaar tot een halvering van het aantal vleeskuikens kan leiden.
Voor omwonenden en natuur positief
Niet in de laatste plaats heeft een omschakeling naar 1 ster Beter Leven ook voor omwonenden en de natuur louter positieve gevolgen. Minder dieren betekent immers minder ammoniakuitstoot en stikstofdepositie, minder fijnstofemissie en minder geur. En omdat de kuikens langer leven neemt het aantal transportbewegingen voor aan- en afvoer van kuikens, voer en mest ook nog eens af.
ZLTO en de Dierenbescherming, gesteund door belangrijke marktpartijen, vragen het provinciebestuur met klem de transitie naar duurzamer en diervriendelijker productie van kippenvlees niet te belemmeren door streng vast te houden aan bestaande regelgeving, maar om te helpen een doorbraak te forceren. Wees coulant, houd het hogere doel voor ogen en maak mogelijk dat pluimveehouders hun stallen kunnen aanpassen zonder dat zij in lange, bureaucratische en kostbare processen belanden.
Dierenbescherming en boerenorganisatie ZLTO, mede ondertekend door onder andere veevoederfabrikant For Farmers met een vestiging in Helmond
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Hybride Systeem te mooi voorgesteld | Extra woningen voor expats in dorpen onwenselijk
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 19 mei in de krant verschenen. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Bonden doen niets tegen het nieuwe pensioenstelsel met meer onzekerheid en risico, integendeel
STIPHOUT - Op de bonden hoeven we niet te rekenen als het gaat om protest tegen het nieuwe pensioenstelsel. Sterker nog, de voorzitter van FNV-senioren werd geroyeerd vanwege zijn verzet hiertegen. -
PREMIUMColumn
Ik zou wel tranen in de ogen krijgen van de prijskaartjes die aan de Spaanse doppertjes hangen
Laat ik vooropstellen: ik ben geen culinaire hoogvlieger, niet thuis boven de gaspit en niet wat restaurantbezoek betreft.
-
LEZERS REAGEREN
Lezers reageren | Penalty in laatste minuut van cruciale wedstrijd tegen Feyenoord voor veel PSV fans onverteerbaar
EINDHOVEN - Voor veel PSV supporters is de ontknoping van de competitie onverteerbaar. Lezers over de strafschop in de laatste seconden van de wedstrijd tegen Feyenoord, waardoor deze eindigde in gelijkspel. -
PREMIUMColumn
Geld doneren aan een goed doel, prima, maar bloed niet meer
Of ik nog een jaar Stichting Hulphond wil sponsoren? Want ik heb de stopknop ontdekt. Maar door corona kon er toch maar weinig georganiseerd worden, dus een jaar lang elke maand 7,50 euro was niet genoeg. Dat kan best langer toch? -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.