Mening | Totale elektrificatie energie is kortzichtig en gevaarlijk; zonnepanelen slechts deel van oplossing
INGEZONDEN OPINIEVALKENSWAARD - Als je adviseurs van Essent en vele anderen moet geloven zouden zonnepanelen op jaarbasis 600 euro op de energierekening besparen. Even rekenen leert dat dit heel anders kan uitpakken.
Onze jaarrekening van afgelopen jaar voor elektra liet een all-in bedrag zien van 505,64. In dat bedrag zat de hele santenkraam van energiebelasting, opslag duurzame energie, vermindering energiebelasting, netbeheer, vaste leveringskosten en BTW. Het nettobedrag aan geleverde elektra was afgelopen jaar nog geen 260 euro inclusief BTW.
Dat is dus het bedrag waartegen de aanschaf van een zonnepanelen systeem moet worden afgezet want de rest is vaste prik. Op dit moment zou voor mij de terugverdientijd van een setje zonnepanelen van 5000 euro dus op zo’n 20 jaar liggen. Tenminste als de omvormer het 20 jaar volhoudt en er geen hagelbuitje de pret bederft.
Zuinig met onze aarde omspringen
Begrijpt me goed, ook ik ben een groot voorstander om zuinig met onze aarde om te springen maar het zomaar volgen van die rattenvangers van Hamelen is onverstandig. Ik maak me ernstig zorgen over het kortzichtige kuddegedrag waarop achter de elektrificatie wordt aangehold. De zonnepaneel zou een deel van de oplossing voor onze energievoorziening kunnen zijn mits de problemen met evidente randvoorwaarden als met name levensduur apparatuur, transport en opslag worden opgelost.
Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met zoiets als de 11 jarige zonnewind cyclus. Afgelopen eeuw zijn we nog goed weggekomen maar het is niet de vraag of, maar wanneer een geconcentreerde puls aan zonnewind richting aarde komt waardoor het elektriciteitsnet voor een decennium onwaarschijnlijk grote problemen gaat ondervinden. Als dan de gehele energievoorziening van het elektriciteitsnet afhankelijk is, is de puinhoop compleet.
Het lijkt dat waterstof de grootste kans maakt qua effectiviteit, efficiency, kwetsbaarheid, schaalbaarheid en beschikbaarheid
Het is onverstandig om alle eieren in één mandje te leggen. Het lijkt erop dat omzetting van hernieuwbare energie in waterstof (of een andere drager met een economisch relatief hoge energiedichtheid) de grootste kans maakt qua effectiviteit, efficiency, kwetsbaarheid, schaalbaarheid en beschikbaarheid. Maar vlak ook niet uit dat er wereldwijd hard gewerkt wordt aan andere mogelijkheden en materialen voor opwekking, opslag en gebruik van energie (bijv. koude kernenergie, carbon nano tubes, etc). Die nieuwe ontwikkelingen en inzichten hebben 5 tot 10 jaar nodig om tot wasdom te komen maar er zullen ongetwijfeld gamechangers komen bovendrijven.
Helaas is in de tussentijd kortzichtigheid troef en zijn sommige bestaande technologieën gedemoniseerd terwijl ze voor de komende 5-10 jaar de betere oplossingen zouden zijn. Tot op heden zijn visie en beleid op klimaat en energietransitie vanuit de politiek gedreven door belangetjes en is het veelal ronduit ‘penny wise pound foolish’.
Fabrieken de duimschroeven aandraaien
Het slaat bijvoorbeeld helemaal nergens op om in Europa fabrieken de duimschroeven aan te draaien om die producten met een grotere carbon footprint uit China te kopen zonder daar enige milieueis aan de productie daarvan te stellen. Europa sluit kolencentrales maar China bouwt ze juist en verdient geld met de export. Daarmee kopen ze invloed en zeggenschap overal in de wereld.
Milieu, klimaat, productie en consumptie staan niet los van elkaar en daarom hoop ik van harte dat in ieders belang velen de inhoudelijke discussie open aangaan zodat die energietransitie en andere klimaat gerelateerde zaken niet echt tot een puinhoop leiden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Nood juist hoog als je kind op tocht stuurt | De politiek oogst wat ze zelf heeft gezaaid
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 25 februari in de krant verschenen.Dommelen, Eersel, Veldhoven, Valkenswaard, Eindhoven -
VAN DE LEZER
Stelling: ‘Horrorfokkers kunnen gewoon hun gang gaan’
Vrijdag en zaterdag brengen we nieuws over een Eerselse horrorfokker en praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. En het is niet de eerste fokker uit onze regio die een zogenaamde broodfokker blijkt: er gaat in deze wereld heel veel fout.Cranendonck, Eindhoven, Deurne, Son en Breugel, Helmond, Someren, Bladel, Oirschot, Gemert-Bakel, Eersel, Bergeijk, Laarbeek, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Veldhoven, Asten, Waalre, Reusel-De Mierden, Valkenswaard -
PREMIUMColumn
Ach, het leven was zo slecht nog niet voor grijze sneeuw
Boven en beneden leek de hel los. Als ik de ogen sloot waande ik me in een bos, dat om me heen gekapt werd. Het gebonk was te luid om nog Timber te roepen, zelfs de illustere broers op de eeuwige voetbaljachtvelden zouden me niet kunnen horen. -
VAN DE LEZER
‘De armoede groeit en de overheid laat mensen in de steek’
Steeds meer mensen leven in armoede. Het is de taak van gemeenten en provincie om tragische financiële ellende te voorkomen door in actie te komen vóór het water bij mensen aan de lippen staat, vindt gastschrijver Raf Daenen uit Westelbeers.Cranendonck, Eindhoven, Deurne, Son en Breugel, Helmond, Someren, Bladel, Oirschot, Gemert-Bakel, Eersel, Bergeijk, Laarbeek, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Veldhoven, Asten, Waalre, Reusel-De Mierden, Valkenswaard -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
-
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
-
-
PREMIUMColumn
Waarom ik ineens een intens medelijden voelde met dat sneue CDA
Onze negenjarige had een tijdje dat hij elke voetbalwedstrijd het liefste gelijk zou spelen. Hij wilde zelf niet verliezen natuurlijk, maar gunde ook de tegenstander een mooie uitslag. Zodoende heeft hij zelfs eens expres een penalty gemist, als pleister op de door een monsterscore aangerichte wonde.Eindhoven -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?