Opinie | Ruimte voor Ruimte biedt mogelijkheden; wel degelijk stallen gesloopt voor woningen in het buitengebied
INGEZONDEN OPINIESINT-OEDENRODE - ‘Het Brabantse buitengebied zit op slot door een regeling die bedoeld was om leegstaande stallen te verruilen voor woningen.’ In het artikel zaterdag in het Z-katern van het ED wordt gedoeld op de regeling Ruimte voor Ruimte. Maar dat het buitengebied door deze regeling op slot zit, klopt niet. Het tegendeel is eerder het geval, zegt Ad van der Aa uit Sint-Oedenrode in dit opiniestuk. Hij was jurist bij de provincie Brabant en adviseur ruimtelijke ordening.
Om de mogelijkheden van de regeling duidelijk te maken, moeten we verder terug dan 1997, het jaar van de varkenspest dat in het artikel in zekere zin als kantelpunt wordt genoemd. Al ver hiervóór was het schier onmogelijk om in het buitengebied een nieuwe burgerwoning te bouwen, ook niet als er in het verleden ooit een had gestaan. Verder was het zo dat een burger die een bestaande woning in het buitengebied had in bouwkundig opzicht vrijwel niets mocht: de boel opknappen en een heel klein beetje uitbreiden, dat was het wel.
Geen mogelijkheden voor starters
Er waren in het buitengebied geen mogelijkheden voor starters of ouderen hoewel het artikel dat wel suggereert. Men kan dan ook niet stellen dat de Ruimte voor Ruimte regeling tot beperkingen heeft geleid laat staan het Brabantse buitengebied ”op slot“ heeft gezet. De reden voor het strenge, terughoudende beleid ten aanzien van burgerwoningen was dat de overheid het buitengebied wilde reserveren voor met name agrarische functies, natuur en recreatie. Vooral de agrarische sector kreeg de ruimte en heeft zich sterk ontwikkeld.
Het slopen van 1000m² aan stallen en het uit de markt halen van productierechten levert de bouw van één woning op
De regeling Ruimte voor Ruimte hield kort samengevat in: het slopen van 1000m² aan stallen en het uit de markt halen van de hiermee samenhangende productierechten levert een verhandelbare bouwtitel voor één woning op. En als extraatje mag zo’n woning wat groter zijn dan de 750m³ inhoud die inmiddels in het buitengebied gebruikelijk is. Zo’n bouwtitel is geld waard en dit kan een stimulans zijn voor een ondernemer om in te krimpen of om helemaal te stoppen.
Aantonen dat er is gesloopt
Degene die op basis van zo’n bouwtitel wil bouwen, moet aantonen dat er op een bepaalde locatie daadwerkelijk op zijn kosten 1000m² is gesloopt. Of hij kan bij de Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte een certificaat kopen dat recht geeft op een bouwtitel. Mijn ervaring als juridisch adviseur is dat gemeenten en provincie hier strikt op controleren. Ik verbaas me dan ook zeer over de wel heel algemeen geformuleerde stelling in het artikel dat er “geen enkele stal is afgebroken” voor de Ruimte voor Ruimte woningen die de komende jaren nog worden gebouwd. Dat zou wel een heel vreemde ontwikkeling worden.
Verder kan zo’n bouwtitel beslist niet overal in het buitengebied geëffectueerd worden en het is ook niet zo dat je toestemming krijgt “….om in het buitengebied te bouwen, zolang je maar betaalt”, zoals advocaat Hörchner in het artikel wordt geciteerd. Zo’n uitspraak bekt oppervlakkig beschouwd misschien goed maar daar blijft het bij.
Je moet betalen en flink ook, naast de bouwtitel moet je ook een kavel kopen en er moet ook nog een vergunning komen
Inderdaad, je moet betalen en nog een flink bedrag ook, terecht, maar er moet veel meer gebeuren. Je moet naast de bouwtitel ook nog een kavel kopen en er moet ook nog een vergunning komen. En die vergunning is bovendien alleen mogelijk op die plaatsen waar een gemeente op basis van een groot aantal criteria heeft aangegeven dat een nieuwe woning daar in principe mogelijk is. Hiervoor wordt de term ‘zoeklocaties’ gebruikt. Dit betreft vaak plaatsen waar al meerdere bebouwing aanwezig is en waar een extra woning geen probleem is.
Dit zijn inderdaad locaties waar voorheen geen woningbouw mogelijk was. Er is dus sprake van verruiming en niet van op slot zetten, zoals het artikel meldt. Maar starters en ouderen met minder financiële middelen spinnen er geen garen bij.
Mogelijk zijn er gemeenten die te ver zijn gegaan met het aanwijzen van zoeklocaties. Je ziet nu inderdaad hier en daar Ruimte voor Ruimte-woningen gebouwd worden op locaties die weinig kenmerken hebben van een dorpsrand of bebouwingsconcentratie. Maar als wethouders zich nu hierom achter de oren krabben, hebben zij of hun voorgangers niet goed opgelet.
Ad van der Aa uit Sint-Oedenrode was jurist bij de provincie Brabant en adviseur ruimtelijke ordening.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maak onze huiszwaluwen niet dakloos!
Het gaat slecht met onze huiszwaluw. Als hij in april/mei terugkomt uit Afrika, vindt hij steeds vaker geen plekje meer om te broeden. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
LEZERSBRIEVEN
Mening | Spreek over vrede, niet over zware wapens | Jinek en een wasknijper op de neus van Derksen
EINDHOVEN - Lezers van het ED en ed.nl kunnen een ingezonden brief sturen via Opinie@ed.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 5 mei in de krant verschenen. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Gebruik coronacamera's tijdens Koningsdag; niet overal camera’s zodat alles bewaakt kan blijven
EINDHOVEN - Na twee stille jaren door corona kon woensdag Koningsdag weer als vanouds gevierd worden. Met, dankzij coronacamera's beter crowdmanagement dan vroeger (ED 28-4).
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMcolumn
Sorry voor mijn excuses
De favoriete versiertruc in mijn pubertijd was de befaamde ‘piraten-move’. Je gaat daarbij naast een nietsvermoedend meisje staan en vraagt haar: ,,Als jij een piraat zou zijn, op welke schouder zou je dan het liefste jouw papegaai willen hebben? Op deze of op deze?” -
PREMIUMColumn
Dat Derksen een goedkope viezerik is, was allang bekend
Kijk, dat Derksen een goedkope viezerik is, was allang bekend. Daarom stond ik niet te kijken van zijn kaarsverhaal, hoogstens van het smerige karakter van zijn ontboezeming, die hij, lafaard als hij ook is, later weer in een verzachtend daglicht probeerde te plaatsen. We moesten het ook in de tijdgeest zien. Nou, ik ben een paar jaar jonger, maar toen was het net zo verwerpelijk als nu.