Politiek is geen macht en tegenmacht; een regeerakkoord is als een kunstwerk
EINDHOVEN - Het zou in de politiek niet zozeer moeten gaan over het uitoefenen van macht en tegenmacht, zoals Pieter Omtzigt bepleit, maar om het beoefenen van kunst.
Tot aan de formatie zouden Kamerleden alvast een cursus moeten volgen aan de Atheense school, de bakermat van de democratie, om zich de volgende basisbekwaamheden eigen te maken.
Bij kunst denken we vaak aan ‘verbeelding’ of aan een afbeelding van iets of iemand. Plato, leerling van Socrates en een van de meest invloedrijke filosofen van de Atheense school (ca. 427 tot 347 v. Chr.), had moeite met ‘nabootsing van iets of iemand’. Omdat de nabootsing per definitie afwijkt van het origineel, van de realiteit, de waarheid.
Politieke praktijk toont gelijk Plato aan
Anno 2021 toont de politieke praktijk het gelijk van Plato aan. Je zou een regeerakkoord met recht kunnen beschouwen als een ‘kunstwerk’, en wel van politieke partijen die samen een coalitie willen vormen. Dit kunstwerk, regeerakkoord, bevat weliswaar een bepaalde inhoud en vorm maar deze verkrijgen pas door ‘de activiteit van het samen lezen en bespreken’ hun vertrouwen.
Het is dus niet een minister-president die als leider van het kabinet het vertrouwen moet zien terug te winnen, maar onze volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer die voortdurend met elkaar in gesprek moeten zijn over de ‘nabootsing’ van, in dit geval, integriteit.
Integriteit is de medaille van de dualiteit, een medaille met 2 kanten: vertrouwen en geloofwaardigheid. Vertrouwen wordt verkregen door de kwaliteit van de boodschap achter het regeerakkoord; over wat je als coalitie wil bereiken met wat je doet en gaat doen. Geloofwaardigheid wordt vervolgens verdiend door daadwekelijk te (gaan) doen wat je zegt, oftewel: ‘practice what you preache’.
Er moet een voortdurend gesprek zijn tussen boodschappers, volksvertegenwoordiging en ontvangers (de kiezers annex belastingbetalers)
Er moet daarnaast een voortdurend gesprek plaatsvinden tussen de boodschappers, de volksvertegenwoordiging, en de ontvangers (de kiezers annex belastingbetalers) om het vertrouwen collectief te maken. Via een transparante uitvoering door het kabinet zal haar geloofwaardigheid groeien. Daarvoor hoeft niet per se sprake te zijn van feitelijke correctheid van dit handelen. Fouten maken mag en daar hoeft men niet direct op afgerekend te worden. Volgens Aristoteles, de leerling van Plato, is geloofwaardigheid van meer belang.
Samengevat: Elke ontmoeting, verbinding en samenwerking binnen een samenleving is uiteindelijk op deze bekwaamheid (Democratie als Kunst beoefend) aangewezen, want zonder deze zijn sympathie, begrip en intersubjectiviteit niet mogelijk. En kan collectief vertrouwen niet bestaan. Laat staan een vruchtbare samenleving (Cultuur en Economie).
Tijden veranderen, maar mensen niet
De geschiedenis herhaalt zich niet, maar gebeurtenissen in het heden laten zich er wel mee rijmen, want tijden veranderen, maar mensen niet. Socrates moest sterven door de gifbeker. Pieter Omtzigt werd ‘gesensibiliseerd’ en werd ziek. Beiden beoefenden de kunst van democratie. Laten we hopen dat ‘goed voor(ver)beeld’ doet volgen.
Door alle tijden heen zijn ‘machthebbers’ bang geweest voor kunst(-beoefenaars). Met dit gegeven zou het bezuinigen op de Kunst & Cultuursector opnieuw bezien en besproken moeten worden. In belang van de democratie.
Frans Dijstelbloem was Adviseur Kunstbeoefening Gezonde en Slimme Stede Bouw in Eindhoven
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
In Oekraïne gaan nog steeds mensen dood, maar onze aandacht dreigt te verslappen
Achteloos zat ik op m’n telefoon te klooien terwijl het in het Achtuurjournaal ging over de steeds zwaardere aanvallen van de Russen op het oosten van Oekraïne. Er kwamen beelden voorbij van een stad die hetzelfde lot onderging als Marioepol en dag in dag uit van alle kanten bestookt werd door Russische raketten. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Zulke mooie plannen bij Helmond Sport, maar wat zet het ED erboven? Een zure kop!
EINDHOVEN - Krantenkoppen kunnen een verhaal maken of breken. Maar ze zijn vrij kort en daardoor niet altijd voldoende genuanceerd. Dat levert regelmatig gedoe op. Zoals vorige week, toen we een verhaal over de toekomstplannen van Helmond Sport brachten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Zorg dat buurten en wijken economisch leefbaar zijn; lage bebouwingsdichtheid kost geld
EINDHOVEN - Hoe en waar woningen gebouwd moeten worden blijft de vraag. Als we die financieel benaderen wordt duidelijk welke oplossingen het meeste perspectief bieden. -
PREMIUMColumn
De Nederlandse onderbuik op tv: kleineren en beschadigen van anderen alleen om te scoren
Op weg naar de krant keek ik nog net niet mijn ogen uit. Vanaf station Strijp-S slofte ik de vallei der doden in, maar misschien moest ik die vergelijking niet meer maken, want of ik vooruit, opzij of omhoog keek, overal waren nieuwe flats verrezen of in aanbouw. -
INGEZONDEN OPINIE
Mening | Stel ik mijn huis open voor vluchtelingen uit Oekraïne? Gastgezin zijn is zwaar maar ook heel mooi
EINDHOVEN - Sinds eind februari hebben zich meer dan 31.000 gastgezinnen aangemeld voor Oekraïense vluchtelingen. Gemakkelijk is het niet, de gasten hebben verdriet en zijn angstig. Maar het is ook mooi.