Stimuleer verhuizen van ouderen met aandacht voor hun wensen om de woningcrisis te bestrijden
INGEZONDEN OPINIEEINDHOVEN - De Rabobank spreekt van een verborgen woningcrisis onder senioren (ED 21-12). Ouderenbonden zijn zeer kritisch (ED 31-12) op de suggestie dat senioren de oorzaak van de overspannen woningmarkt zijn.
Het creëren van nieuwe woonvormen voor senioren is een van de grote opgaven bij de woningbouw. Niet om hen uit hun huizen te jagen, maar omdat hun woonbehoefte verandert bij het “klimmen der jaren”. En dat is extra lastig voor veel ouderen omdat ze vaak al vele jaren prettig wonen in een herkenbare buurt. Terwijl studenten eenvoudig hun boeltje pakken en verkassen, is deze stap veel ingrijpender voor ouderen. Velen zijn letterlijk vergroeid met hun omgeving en zien er tegen op om te verhuizen.
De kritische reactie van de ouderenbonden op de stelling dat er te weinig doorstroom van oudere inwoners is, kan ik daarom goed plaatsen. Het lijkt alsof senioren maar moeten doorstromen ten behoeve van andere groepen, bijvoorbeeld starters. Dan is het inderdaad een spel waarbij de kwetsbaren de rekening gepresenteerd krijgen van een overspannen markt. Het recht van de sterkste gaat gelden.
Veranderende woonvraag senioren
Meer aandacht voor de veranderende woonvraag van senioren is wel nodig. Wanneer het “stiller” in huis wordt, krijgen alle mensen, dus ook senioren, meer behoefte aan nabijheid van anderen. Ze kunnen nog wel alles zelf, maar toch. Bij wie kan ik even terecht als het nodig is, wat als ik me even niet zo lekker voel. Nabuurschap en gedeelde leefomgeving is dan zeer belangrijk. Een schoonmaker komt niet alleen schoonmaken maar is ook aanwezig; het is, om het in een oer-Nederlands woord uit te drukken, gezellig.
Nabijheid speelt vaak ook letterlijk een rol. De afstand tot winkels en (medische) voorzieningen wordt steeds crucialer als men ouder wordt. De overheid zou veel meer moeten inzetten op het realiseren van nieuwe Samenwoon-vormen voor ouderen waarin ontmoeting en nabijheid zijn geborgd, ondersteund met digitale oplossingen en de nodige zorg. Het levert de overheid ook nog eens heel veel op. De cijfers spreken boekdelen, want in 40% van de huizen woont 1 persoon. Met als gevolg dat het gemiddelde aantal woon-m2 in Nederland hoger is, namelijk 65m2, dan in omliggende landen (45m2). Een gemiddeld huishouden bestaat thans uit 2,2 personen. In 1970 was dat 3,5. We hebben dus te veel eenpersoons-huishoudens die op een te groot oppervlakte wonen. Dat moet ook gezegd kunnen worden.
De overheid werkt zichzelf tegen, zo loont samenwonen niet en de sociale voorzieningen werken averechts
Helaas werkt de overheid zichzelf, vreemd genoeg, tegen. Zo loont samenwonen niet; de sociale voorzieningen werken op dit punt zelfs averechts. Twee mensen met een AOW die samen gaan wonen, gaan er financieel op achteruit. Hetzelfde geldt voor mensen met een uitkering die besluiten samen een huishouden te gaan voeren. Of wanneer een kind weer thuis komt wonen, onmiddellijk krijgen de ouders de rekening gepresenteerd.
Ook de lokale overheid remt regelmatig oplossingen. Neem het concept van friends-wonen. Twee of meer aparte huishoudens die voorzieningen delen in 1 woning. Gemeenten zijn zeer kritisch op het sleutelen van bestaande woningen, omdat dit namelijk overlast kan veroorzaken. Dus liever niet.
Doorgeschoten individualisering en regulering
Met de doorgeschoten individualisering en regulering van de overheid (ook op sociaal gebied) verergert de overheid zelf het woning-te kort. Terwijl er zoveel kansen zich aandienen voor alternatieve woonvormen in stad of dorp. Winkelcentra veranderen qua karakter en omvang, zorgvastgoed moet worden her-bestemd en ook stedelijke tankstations (in Noord-Brabant circa 100) zullen de komende jaren verdwijnen. Dit levert ruimte op voor duizenden woningen. Gemeenten en provincie, pak die kans!
Woningbouw heeft op alle niveaus aandacht nodig: lokaal, provinciaal en landelijk. De doorstroom van oudere inwoners moet wat mij betreft actief gestimuleerd worden, maar niet vanuit louter economische, marktgerichte motieven. Een mooie bijvangst is dan wellicht wel dat er passende woonruimte beschikbaar komt voor andere groepen in onze samenleving, bijvoorbeeld starters. Maar deze bijvangst mag nooit doel op zich worden.
Kees de Heer uit Eindhoven is lid van de CDA-fractie van Provinciale Staten Noord-Brabant.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUMColumn
Kijk, hier ligt een gevallen vrouw, zei ze tegen hem
Er komen jaarlijks veel meer mensen om het leven door valpartijen thuis dan door verkeersongelukken. Ik had het al eens op een blauwe maandag gehoord, maar recent weer. -
PREMIUMColumn
Misschien hield hij er nog een paar wagonnetjes aan over
Als je bij een krant werkt, kom je door de jaren heen bij nogal wat mensen over de vloer. Nu de energieprijzen ons laten nadenken of je de temperatuur in de huiskamer hoger zet of niet, moest ik denken aan drie oudere stellen die ik ooit in winterse tijden heb bezocht. De aanleiding voor die bezoekjes hadden niks met het weer of de verwarming te maken. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
LEZERSBRIEVEN
Brieven | Niet zwerfkat maar mens oorzaak schade | Moet Barbertje straks hangen van EU en Navo?
Niet zwerfkant maar mens oorzaak schade. In zijn column uit Mari de Bijl zijn afkeer van verwilderde katten die allerhande prooien verschalken waaronder jonge vogels, insecten en muizen (ED 16-1). Want, aldus De Bijl, de dieren beconcurreren hiermee andere roofdieren zoals vossen, uilen, torenvalken en meer.
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
PREMIUM
Vaker onbeheersbare natuurbranden door toenemende hitte en droogte
We pellen de gevaren even af. Welke natuur is het meest brandbaar? De (vochtige) loofbossen? Dat zal wel meevallen al zijn ook die aan het verdrogen waardoor zeker de ondergroei vlam kan vatten. Risico; redelijk laag. -
PREMIUMChris Paulussen
Commentaar | TU/e heeft sterk verhaal om te groeien en te internationaliseren
Er zijn te veel buitenlandse studenten in ons land, maar niet in Eindhoven. Minister Robbert Dijkgraaf doet er goed aan om niet alle universiteiten over één kam te scheren.